Marsi tolmutorm ähvardab hävitada suurejoonelise ajalooga Opportunity kulguri

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Mars Reconnaissance Orbiteri tehtud satelliidipiltidel on näha punase planeedi endasse haaranud hiiglaslik tolmutorm. Opportunity askoht on tähistatud sinise täpiga.
NASA Mars Reconnaissance Orbiteri tehtud satelliidipiltidel on näha punase planeedi endasse haaranud hiiglaslik tolmutorm. Opportunity askoht on tähistatud sinise täpiga. Foto: NASA

Teadlaste pikisilmi oodatud võimas tolmutorm võib haarata kogu Marsi pinna ja võimaldada teha väärtuslikke teadusvaatlusi, kuid suure tõenäosusega saab see ühele NASA kõigi aegade viljakamale teadusmissioonile saatuslikuks.

Torm tõusis juuni alguses ja on praeguseks saanud sellise hoo, et punase planeedi kliimat uurivate teadlaste hinnangul on igati võimalik, et lähinädalate jooksul haarab see kogu Marsi pinna.

Arvestades, et sedalaadi hiigeltormid puhkevad planeedil üsna korrapäraselt ning mängivad planeedi pinnavormide kujundamises suurt rolli, on tegemist teaduslikult ülihuvitava loodusnähtusega. Pealegi ei ole nende tormide kohta seniajani korralikke vaatlusandmeid.

«Marsi teadusliku uurimise vaatenurgast on see täiuslik torm. Meil ei ole kunagi varem olnud punase planeedi juures nii palju kosmoseaparaate – igaüks neist võimaldab jälgida tolmutormide teket ja kulgu oma unikaalse nurga alt ning nii kogutud teadmised on tulevaste mehitatud ja mehitamata missioonide kujundamisel olemuslikult olulised,» teatas NASA Marsi-uuringute programmi juht Jim Watzin pressiteate vahendusel.

Nimelt tiirleb planeedi ümber praegu kolm spetsiaalsete ilmastikuvaatlemise seadmetega varustatud orbitaaljaama, lisaks asub planeedi pinnal kaks kuulsat Marsi-kulgurit: Curiosity ja Opportunity. Seega näib, et uute põnevate Marsi-avastuste jaoks peaks seis justkui hea olema. Paraku võib see torm olla koguni liiga võimas ning saada kulgurile Opportunity saatuslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles