Mees röövis päise päeva ajal 9-aastase tüdruku ja vägistas ta metsas (9)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Loren Elliott / AFP

Tüdruku oma autosse tõmmanud, metsatukka viinud ja ta seal vägistanud mees määrati pärast kolme kohtuastme läbikäimist üheksaks aastaks vangi. 

27. aprillil 2017. aastal kella 15.30 röövis 37-aastane Ardo Remmelgas Harjumaal 9-aastase tüdruku. Kohtutoimiku järgi sõitis Remmelgas autoga tüdruku kõrvale, väljus autost, haaras tüdrukul õlgadest ja lükkas ta vastu viimase tahtmist autosse juhi kõrvalistmele. Kui tüdruk tahtis väljuda, lukustas Remmelgas sõiduki uksed.

Remmelgas sõitis kannatanuga Harjumaal metsatukka ja vägistas tüdruku, misjärel viis tüdruku tagasi ning vabastas ta pool tundi pärast röövi – kella 16.00 paiku.

Remmelgas põhjustas lapsele tugevat füüsilist valu ja suure hirmutunde oma elu ning tervise pärast. Samuti tekitas Remmelgas 9-aastasele tüdrukule mitmeid vigastusi: marrastused ja verevalumid neitsinahal, marrastused anaalava piirkonnas, nahaalused verevalumid kaelal ja rangluu kohal.

Maakohus mehe teos kergendavaid asjaolusid ei näinud. Maakohtu hinnangul polnud süüdistatava kahetsus puhtsüdamlik, sest ta ei muretsenud kannatanu pärast, vaid õigustas oma käitumist ja tundis muret oma ema ning klientide pärast. Kohtu hinnangul on tema suhtumine toimepandud teosse enesekeskne ja küüniline. Ta ei ilmunud ise süü ülestunnistamisele, vaid tunnistas kuriteo toimepanemist alles pärast kahtlustatavana kinnipidamist.

21. novembri 2017. aasta otsusega tunnistati Remmelgas süüdi ja talle mõisteti liitkaristuseks 13 aastat vangistust. Kannatanu kasuks mõisteti süüdistatavalt mittevaralise kahju hüvitiseks välja 10 000 eurot.

Kaitsja kaebas otsuse edasi ning ringkonnakohus võttis edasikaebuse osaliselt arvesse: mehe vangistust vähendati kolme aasta võrra. Kaitsja viitas faktidele, et süüdistatav ei kasutanud kuriteo toimepanemisel enda suguorganit ega põhjustanud kannatanule eluohtlikke tervisekahjustusi. Kohus võttis kergendava asjaoluna arvesse Remmelga puhtsüdamlikku kahetsust, et ta tüdrukule ja tema perele haiget tegi.

Riigikohus vähendas kümneaastast karistust veelgi. Ardo Remmelgal tuleb trellide taga veeta üheksa aastat, kuna ühe teo eest, mis hõlmab mitut süütegu – antud juhul isiku röövimist ja vägistamist – mõistetakse inimesele karistus kõige raskema rikkumise eest.

Reinsalu 

Seksuaalroimaritele karmimad karistused

«Olen seisukohal, et seadusandja peab üles näitama tugevamat jõudu seksuaalroimarite vastu,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu sõnul saatis valitsus riigikogule ohtlikke kalduvuskurjategijaid, sealhulgas seksuaalkurjategijaid, karmimalt kohtleva seaduse eelnõu. «Selle seaduse järgi luuakse võimalus kohaldada eluaegset vangistust seksuaalkuriteo toime pannud isikutele, kes on varasemalt toime pannud seksuaalkuriteo. Ühtlasi välistatakse võimalus, et korduvalt seksuaalkuriteo toime pannud inimene pääseb reaalsest vangistusest ja keelatakse tema üksnes tingimisi karistamine,» ütles Reinsalu. 

Samuti allutatakse seksuaalkurjategijad kohustuslikule käitumiskontrollile, mida tingimiste mittetäitmisel pikendatakse. Lisaks antakse kannatanule või tema esindajale võimalus väljendada seisukohta, milline peaks olema kurjategija karistus.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles