Linooli võib lõigata kõike

Margus Kiis
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märg Kets, «Kuupuhastus», 2018. FOTO: Repro
Märg Kets, «Kuupuhastus», 2018. FOTO: Repro Foto: Repro

Eesti Trüki- ja Paberimuuseum on juba aastaid korraldanud linoollõikefestivali, kuhu kuuluvad töötoad ja graafikastuudio kasutamise võimalus kõigile huvilistele. Väga suurt tähelepanu pole see seni saanud, tõenäoliselt on kasina huvi põhjuseks asukoht Tartu. Asjata! Kui pidevalt kurdetakse, et kunst läheb tavainimestest järjest kaugemale ja on arusaamatu, siis see üritus ja näitus on ideaalne «rahva» ja «elevandiluutornis istuvate kunstnike» kokkusaamiskoht, kus vähemalt formaalselt on kõik võrdsed ja kus saavad osaleda nii tänavalt sisse astuvad inimesed kui ka maailmas erialaringkondades väga tuntud tipud. See on demokraatia, nagu ütleb laulusalm.

Linoollõige on selleks ka piisavalt lihtsakoeline tehnika. Erikujuliste nugadega (sellised väikeseid ümarpeitleid meenutavad, saadaval ka ehituspoes seitsme euro eest komplekt) tuleb lõigata linoleumi- ehk PVC-põrandakatte (samuti saadaval igas ehituspoes) tüki sisse sooned ja augud arvestusega, et need jäävad valgeks. Muu jääb värviliseks. Kui pilt PVC-tükil valmis, siis tuleb see katta värvikihiga ning lõpuks pressida kujutis paberile kas või tainarulli abil. Geniaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles