Ravimid ja puuetega inimeste abivahendid kui riigi liigtuluallikas

Jaak Madison
, riigikogu liige (EKRE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison.
Jaak Madison. Foto: Marko Saarm

Palju on räägitud, et poliitikud tegelevad pseudoprobleemidega, selmet keskenduda tõelistele ühiskonna valupunktidele. Palun väga, see teema puudutab meid kõiki ühel või teisel moel. Me teame kõik kedagi, kelle lähedane on vähi tõttu surnud. Me teame kõik kedagi, kes peab kulutama iga kuu märkimisväärse summa ravimitele. Me teame, et suurimas vaesusriskis on pensionärid, kellele ravimid on elutähtsad.

11. mail väitis uus tervise- ja tööminister sotsiaaldemokraat Riina Sikkut, et tal pole kavaski viia valitsusse mõtet alandada ravimite käibemaksumäära. Teema tõstatati, kuna vähiravifond Kingitud Elu maksis möödunud aastal riigile käibemaksuna 126 000 eurot. Fondi juhi Toivo Tänavsuu sõnul oleks selle raha eest saanud alustada üle 30 inimese vähiravi või ravida kogu aasta vältel kolme-nelja inimest. Paraku on nad olnud sunnitud tasuma raviarveid, kuhu sisse on arvestatud ka 9-protsendine käibemaksumäär. Mis veelgi hullem – surve vähiravifondile abi saamiseks on kasvanud iga aastaga ja käesoleva aasta esimese viie kuuga on fond tasunud riigile käibemaksu juba 99 000 eurot. See tähendab, et aina enam inimesi jääb ilma ravist, mis on nende elusolemise viimane õlekõrs.

"Kuid meie üliagarad ametkonnad ei jätnud kasutamata võimalust leida uusi maksurahaallikaid. Seda loomulikult kõige väetimate arvel."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles