USA kaubandussõjas algas uus etapp

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

USA kaubandussõjas ülejäänud maailmaga algas reedel uus etapp, kui president Donald Trumpi administratsioon andis teada, et kehtestab 6. juulil 25-protsendilise imporditolli kokku 34 miljardi dollari väärtuses kaupadele ning kaalub tolli kehtestamist kaupadele, mille väärtus on kokku 16 miljardit dollarit. Hiina vastas USAle tolli kehtestamisega 50 miljardi dollari väärtuses Ameerika kallimale eksportkaubale.

Näiliselt kahe riigi vahel käiv võitlus raputab aga kogu maailma, sest katkestab tarneahelaid ja kaotab töökohti nendes USA ettevõtetes, kes peavad Hiinas toodetud komponente nüüd kõrgema hinnaga ostma. Ehkki USA majandus on praegu väga tugev, kergitavad tollid ilmselt hindu nii Ameerika tarbijatele kui ka ettevõtetele, kes sõltuvad Hiinas toodetud komponentidest.

Üha rohkem analüütikuid usub, et vastasseisust saab kurnamissõda. Hiina, kes on näidanud üles soovi vähendada oma kaubandusülejääki USAga, on samal ajal teinud maailmale selgeks, et ei plaani järele anda nõudmisele hüljata oma tööstuspoliitikat, mille siht on tulevikutehnoloogias domineerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles