Miks Apple nii edukas on?

Valge Klaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valge Klaar

Väga paljud Eesti edukad noored ettevõtjad kasutavad oma igapäevatöös Apple’i tooteid. Uurime lähemalt, miks nad eelistavad Apple’it ning kuidas see nende ärile kaasa aitab.

Algul tundub kallis, kuid kokkuvõttes säästab aega ja raha

Transpordirakenduse Taxify tarkvaraarendajad, suuremate andmemahtudega töötavad analüütikud ning ärijuhid kasutavad oma igapäevatöös MacBook Pro’sid ning teised töötajad MacBook Air’e. „Kuna Taxify mobiilirakendus töötab ka iPhone’iga, testimegi rakendusi iPhone’ide peal. Apple’i sülearvutid on töökindlad ja ergonoomilised nii riistvara kui ka tarkvara poolest. Nende akud peavad kaua vastu, operatsioonisüsteemi uuendused on kiired ja lihtsad, arvutit ei pea nii tihti restartima ning need ei jää aastatega aeglaseks,“ loetleb Taxify OÜ administratsiooni juht Riina Einberg Apple’i tehnika eeliseid.

Samuti on väga lihtne arvuti vahetuse korral kogu isiklik andmestik, seaded ja programmid uude arvutisse migreerida. Einberg on seda ise mitu korda teinud ning kiidab, et tegevus võtab umbes 15 minutit ja käib automaatselt ehk on oluliselt lihtsam, kui Windowsi-põhise arvuti puhul. Samuti on minimaalsed probleemid viirustega, lihtne on lisada printereid ja wifi töötab alati laitmatult. „Kõik see kokku kulutab vähem närve ja aega IT-probleemidega jändamiseks. Iduettevõtetes on tihti vähe raha toetavate ametite jaoks ning tiimid on mööda maailma laiali. Apple’i sülearvutitega on oluliselt lihtsam hakkama saada väga vähese abiga.“

Einberg on mitmele tuttavale soovitanud minna üle Apple Maci peale. „Alguses tundub veidi kallim, aga tegelikult tuleb kokkuvõttes odavam ja igasuguse jama peale kulub vähem aega. Nii nädal-kaks on keerulisem, aga pärast ei taha enam muud kasutada! Soovitan ka soetada sülearvuti aluse, mis võimaldab ekraani õigele kõrgusele tõsta, ning Apple’i hiire ja klaviatuuri.“

Seda, et Apple’i teistest seadmetest veidi kõrgema hinna kompenseerivad kasutajakesksus, omavahel lihtne ühilduvus ja pikk tööiga, leiab ka Tallinn Design House’i ja Tallinna Loomeinkubaatori juhatuse liige Anu Lõhmus. „Meie töötajad kasutavad nii iPhone’e, iPade kui ka AirPort Expressi ja Apple TVd. Apple’i seadmed on lihtsad kasutusele võtta ning nendega ei esine tänu töökindlusele ja kasutajasõbralikkusele intsidente. Lisaks on seadmed kõik omavahel kergesti ühildatavad ja toimivad ühes võrgus ühe või mitme kasutaja jaoks. Apple’i seadmed võimaldavad keskenduda igapäevatööle, mitte tehnikaga jändamisele.“

Lai valik häid rakendusi tõhustab oluliselt igapäevatööd

Lõhmuse sõnul on meeldiv üllatus AirPortExpress, mis tõesti tekitab kiirema internetiühenduse ja suurema võrguulatuse ning võimaldab tekitada eraldi sisevõrgu erinevate seadmete jaoks. Teine tore abimees ettevõtte esitlustel on AppleTV, mille abil saab vaid ühe klikiga pildi kuvada mistahes Apple’i seadmest suurele ekraanile. Samuti on Lõhmus harjunud iCloudi ja AirPort Time Capsule’iga, mida kasutab seadmete sisu varundamiseks ja viimast ka välise kõvakettana.

Taxify arendajad kasutavad – nagu enamik iduettevõtteid – tarkvaraarenduse projektijuhtimiseks Jirat, äripool Asanat, suhtluseks Slacki, videokonverentsideks Zoomi ning lisaks Google’i erinevaid rakendusi – e-post, kalender, failihoidlad, Docs jne. Arvutist pildi koosolekuruumi telekasse projekteerimiseks kasutatakse ChromeCasti. Ka Excel ja Word töötavad Einbergi hinnangul Apple’i tehnikaga väga hästi ning samuti PDFi vahendid ja digiallkirjastamise dokumendid.

Nii Lõhmus kui ka Einberg kiidavad ka partnerlust Valge Klaariga, Apple’i toodete esindajaga Eestis. „Valge Klaari jaoks on iga klient oma soovidega ainukordne ja saab erilise tähelepanu osaliseks. Ja muide, ka kõik tehnikakaugetel inimestel aidatakse uute seadmetega kiiresti sõbruneda ja neid enda kasuks tööle panna. Usun, et jagame Valge Klaariga mitmeid väärtusi – soovime oma klientidest aru saada ja pakkuda nende vajadustele vastavaid lihtsaid ja toimivaid lahendusi,“ ütleb Lõhmus. Taxify on samuti teinud juba aastaid Valge Klaariga koostööd ning ka Einberg nendib, et kõik sujub, teenindus on sõbralik ja kiire ning erisoovidele leitakse alati lahendus.

Apple’iga tujurikkuvaid olukordi ette ei tule

Ajajuhtimise äpi Toggle tiim eelistab Macbook Pro’d ja Macbooki sülearvuteid esmapõhjusena nende heade parameetrite ning kaasaskantavuse tõttu. „Enamiku meie töötajate jaoks on tegu igapäevase põhitöövahendiga. Meil inimesed on väga liikuvad ning mobiilse kontori olemasolu väga oluline,“ ütleb firma tegevjuht Krister Haav. „Teisalt ei ole minu hinnangul ka hetkel turul Apple’i sülearvutitele konkurente, mis oma töökindluse, kasutatavuse ja disaini osas võrreldavad oleks. Kogu pakett on väga hästi õnnestunud!“

Enda murekohtadest Apple’iga toob Haav välja uued klaviatuurid, millega oli tunne nagu toksiks laua peal. „Samas teistele ei paista see probleeme valmistavat,“ muigab ta.

Pärtel Vurma disainiagentuurist Velvet möönab samuti, et nende 30 disainerist, veebiarendajast ja loovmõtlejast kasutab valdav enamik töövahendina Apple’i arvutit. Miks? „Apple’i tehnika on kvaliteetne ja vastupidav. Tänapäeva tarkvaralised pilvelahendused küll võimaldavad poole päeva pealt teise arvuti taha istuda ja oma tööd jätkata, aga ega see kellegi jaoks eelistatud käitumine ei ole. See tähendab, et sõltume väga oma arvutite töökindlusest,“ selgitab ta, lisades, et Velveti disaineritele väga meeldib oma põhitööd teha – disainida ja kõige rohkem ajab närvi see, kui seda tehnilistel põhjustel teha ei saa. Et mitte selliseid tujurikkuvaid olukordi tekitada, pannakse suurt rõhku töövahendite kvaliteedile.

Igal Velveti disaineril on arvutis Adobe Creative Cloudi tarkvarapakett. Kasutajaliideste disaineritel on sellele lisaks kindlasti veel suhtlusrakendus Sketch ning ülejäänud rakendused on juba individuaalsed vastavalt igale inimesele. Pärtel Vurma ise kasutab lisaks e-kirjade lugemiseks Outlooki, märkmete tegemiseks ja jagamiseks Onenote’i, projektide ja ülesannete haldamiseks Trellot ning ajakasutuse mõõtmiseks Toggl’it. „Rakendus, mille puudumine minu elu palju keerulisemaks teeks, on paroolide haldamise rakendus 1Password. Kuna Velvet tegeleb palju ettevõtetele kodulehtede ja muude digilahenduste loomisega, on meie käes ka paroolid nende serveritesse ja halduskeskkondadesse. 1Password võimaldab paroole turvaliselt hoida ja neid ka vajalikele meeskonnaliikmetele edasi jagada.“

Aga lisaks soovitab Vurma kõigile juhtidele võimalikult tihti arvuti tagant püsti tõusta ja oma inimestega silmast silma suhelda. „Minge ja küsige kuidas tal läheb ja kas on midagi, mida mina teha saan, et veel paremini läheks? Minu kogemus ütleb, et ühe viieminutilise suhtlemisega jõuab alati kaugemale, kui päevade viisi e-kirju vahetades ja memosid kirjutades!“

Ka Velvet on Valget Klaari klient, eelistades neid sõbraliku, kiire, asjatundliku ja osavõtliku klienditeeninduse pärast. „Mulle meeldib, kui saan tegeleda oma põhitegevusega ja võin julgelt usaldada kõik sellesse mittepuutuvad teemad partneritele, kes on samasugused tippspetsialistid oma valdkonnas nagu Velvet on disainis,“ ütleb Pärtel Vurma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles