Galerii: viimased kummituslikud kaadrid poisist, kellest ei saanud kunagi tsaar (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tobolski ajaloomuuseum Tjumeni oblastis eskponeerib koos näitusega Nikolai II perekonna traagilisest lõpust ka kõige viimaseid fotosid, mis keisri perest teada on. Näitus on osa suuremast muuseumiprojektist mis jälitab Romanovite ajaloolist pagendust pärast keisritroonist loobumist.

Fotodel näeme tsareevitš Alekseid koos õdede Olga, Maria, Tatjana ja Anastasiaga nende elu viimastel kuudel. Pärast koduaresti Tobolski nõndanimetatud Kubernerimajas viidi keisrivõsud jõelaeval Rus Jekaterinburgi, kus nad kaks kuud pärast fotode tegemist hukati. Keiser Nikolai II ja keisrinna Aleksandra olid juba varem Jekaterinburgi viidud, kuid halva tervisega Aleksei jäeti oma õdede hoolde Tobolskis. Näitust saab külastada selles samas Kubernerimajas, kus keisri peret hoiti, vahendab The Siberian Times.

Tsareevitš Aleksei hemofiilia, sünge Grigori Rasputin ja Nikolai II ning keisrinna Aleksandra kirglik armulugu on igale ajaloohuvilisele tuntud. Saksa sugu keisrinna oli Briti impeeriumi kuninganna Victoria lapselaps ja üks paljudest Euroopa kuningakodade liikmetest, kelle pärilikkusaine sisaldas hüübimatustõve ehk hemofiilia koodi. Tollal inimese elu äärmiselt tugevalt mõjutav haigus saab välja lüüa vaid meestel, Aleksandra oli selle kandja.

Leidub ajaloolasi, kelle hinnangul poleks ilma keisripoja hemofiiliata revolutsioon Venemaal sääraselt aset leidnud, nagu me seda teame. Munk Rasputin suutis tsareevitši tõbe ohjata ning selle kaudu omandas mõjuvõimu keisrinna ning tema kaudu ka keisri üle. Kiratseva majandusega Esimeses maailmasõjas vaevlev Venemaa seda väidetavalt külma kõhuga vastu ei võtnud. Ülejäänu on revolutsiooniline ajalugu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles