Kus saab Eestis suvel ooperit?

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Carmeni» finaal Shanghai ooperiteatri lavastuses.
«Carmeni» finaal Shanghai ooperiteatri lavastuses. Foto: Shanghai ooperiteater

Umbes sajandivahetusest alates on Eestis kujunenud nii, et suurem osa ooperietendusi antakse sügisel, talvel ja kevadel meie kahes kutselises ooperimajas. Ent nii külalistruppide kui ka repertuaari osas pakuvad sellele tänuväärset vaheldust ja lisa festivale ning vabaõhuüritusi tihkelt täis topitud suvekuud. Nii ka tänavu.

Kohalik ooperi- ja oratooriumisuvi sai korraliku avalöögi juba juuni esimeses pooles, kui toimus kolm ajaloolist sündmust: Nargenfestivali korraldatud Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonas» eestikeelse originaalversiooni esmaettekanded Eestis, uue ooperistuudio Opera Veto etendused Ermanno Wolf-Ferrari lühiooperiga «Susanna saladus» ning Leedu Rahvusooperi gastroll Estonia teatris Giuseppe Verdi «Don Carlosega».

Nüüd aga kõigest eelseisvast ajalises järjekorras. Suure-Jaani muusikafestivali raames etendub täna, 20. juuni õhtul Olustvere lossis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ooperistuudio esituses Giovanni Battista Pergolesi koomiline lühiooper «Teenijanna-käskijanna». Teose on film noir'i võtmes lavastanud Jan Teevet, osades Grete Oolberg ja Raiko Raalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles