Teadlased avastasid uue, tänaseks välja surnud panda alamliigi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Fan Jiashan / SIPA ASIA / Scanpix

22 000 aastat tagasi Hiinas Guangxi provintsis elanud pandad pidid olema osa eraldiseisvast ja tänaseks välja surnud pandakarude evolutsioonilisest liinist.

Uue arenguliini olemasolu ilmnes, kui Hiina Teaduste Akadeemia teadlased analüüsisid mitokrondriaalse DNA meetodite abil Cizhutuo koopast leitud ning 22 000 aasta vanuseks dateeritud panda jäänuseid. Ajakirjas Current Biology ilmunud uuringus ilmunud uuringus kirjutavad teadlased Qiaomei Fu juhtimisel, et liin, mida leitud isend esindas, pidi lahknema oma nüüdisaegsetest liigikaaslastest juba vahemikus 227 000 kuni 144 000 aastat tagasi.

Cizhutuost leitud panda fossiil.
Cizhutuost leitud panda fossiil. Foto: Yingqi Zhang / Yong Xu

Kokku järjendati peaaegu 150 000 mitkondriaalse DNA fragmenti. Tegemist on kõige vanema panda DNAga, mis seni järjendada on õnnestunud.

«Leidsime vaid ühe täieliku mitokondriaalse DNA järjestuse põhjal selgelt eristuva evolutsioonilise liini, mis viitab võimalusele, et kuigi Cizhutuo panda oli geneetiliselt sarnasem nüüdisaegse panda kui teiste karudega, oli tal oma selge arengulugu, mis erines tänapäevaste pandade omast. See näitab, et peame iidsete pandade DNAd rohkem järjendama, et saada aru nende geneetilise mitmekesisuse arenemisest ajas ja kuidas nende tänapäevane killustatud populatsioon areneda võib,» ütles uuringut juhtinud Qiaomei Fu.

Nimelt on väljaspool pandade tänast asuala Shaanxi, Gansu ja Sitšuani provintsides elanud laiguliste karude ajalooliste populatsioonide kohta teada väga vähe. On teada, et loomade asuala oli kindlasti suurem kui tänapäeval, kuid ajalooliste ja tänapäevaste asurkondade suhete kohta ei ole kuigi palju teada.

Analüüsi kohaselt pidi Cinzhutuost leitud isendi esindatud evolutsiooniline liin olema nüüdisaegsetest liigikaaslastest eraldunud ligikaudu 183 000 aastat tagasi

Uuring ilmus ajakirjas Current Biology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles