Vale ravimite manustamine viis ühes Briti haiglas hauda 450 patsienti (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Inglismaal asuva Gosporti haigla sissepääs.
Lõuna-Inglismaal asuva Gosporti haigla sissepääs. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Vähemalt 456 patsienti suri aastate jooksul Lõuna-Inglismaal asuvas Gosporti haiglas, kuna neile anti vales koguses tugevaid ja ebavajalikke valuvaigisteid, selgus hiljutisest raportist.

Sõltumatu uurimisrühma väitel võis sarnane saatus tabada lisaks veel 200 patsienti, kuid nende kohta on andmed kaduma läinud.

Raportis jõutakse järeldusele, et aastatel 1989–2000 puudutas haiglas valitsenud hoolimatus inimelu suhtes suurt hulka patsiente ning Hampshire'i krahvkonna raviasutuses oli «institutsionaliseeritud kord» kirjutada välja ja manustada ohtlikes kogustes ravimeid, mille kasutamine ei olnud kliiniliselt õigustatud.

Ravimite väljakirjutamise eest vastutas haiglas doktor Jane Barton.

Ühendkuningriigi peaminister Theresa May on Gosportis toimunut nimetanud äärmiselt murettekitavaks ning palunud perede ees vabandust, kuna neil kulus oma küsimustele vastuste saamiseks sedavõrd kaua aega.

Tervishoiuminister Jeremy Hunt ütles, et politsei ja prokuratuur uurivad raportis esitatud materjale, et otsustada, kuidas edasi talitada ning kas kellegi suhtes tuleks algatada kriminaalmenetlus.

«Need kohutavad, häbiväärsed, andestamatud teod tuleb hinnangu andmiseks viia kriminaalkohtus vandekogu ette ja alles siis saavad meie lähedased rahu,» lausus Bridget Reeves, kelle 88-aastane vanaema Elsie Divine suri haiglas 1999. aastal.

Seni on distsiplinaarkaristuse saanud vaid Jane Barton, kes leiti 2010. aastal olevat süüdi 12 patsiendi ravis eksimises aastatel 1996–1999. Samas ei esitatud talle ametlikku süüdistust ning tal ei keelatud meditsiinis töötamist. Küll aga otsustas arst pärast juhtumite avalikuks tulekut ise pensionile minna.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles