Kolm maakonda tahavad tasuta bussisõitu vaid valitutele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta bussisõit peaks hakkama maakonnaliinidel kehtima 1. juulist.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Tasuta bussisõit peaks hakkama maakonnaliinidel kehtima 1. juulist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / LEPM

Harjumaa Omavalitsuste Liit otsustas, et tasuta bussisõitu maakonnas ei tule, küll loodetakse saada nullpileti õigust teatud reisijate gruppidele. Muudatus puudutab lisaks Harjumaale ka Rapla- ja Lääne-Virumaad.

«Täismahus nullpiletit ei tule,» kinnitas Harjumaa Omavalitsuste Liidu juht Joel Jesse Postimehele. Küll aga tegeleb Põhja-Eesti ühistranspordikeskus sellega, et tasuta saaksid edaspidi sõita lapsed, õpilased, puudega inimesed ja eakad. Kui Pärnu soovis teha analoogse erandi, siis öeldi neile maanteeametist, et määrus seda ei luba.

«Meie teada on see (erisuse tegemine teatud gruppidele – toim) võimalik,» sõnas Jesse.

Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse juhataja Vello Jõgisoo sõnul esitasid nad ametile ettepaneku kehtestada tasuta bussisõit kõigile v.a tööealistele. «Kehtestada Harjumaal, Raplamaal ja Lääne-Virumaal avalikel bussiliinidel 1. juulist 2018 tähtajatult nulleurone piletihind kõikidele sõitjatele, välja arvatud 20–64-aastased,» oli ühistranspordikeskuse soov.

Jõgisoo sõnul on tegu lahendusega, mida Pärnumaa katsetas. Maanteeameti otsus Pärnumaa kohta peaks tulema homme. 

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson saatis mai keskel maanteeametile e-kirja, milles ütleb, et maanteeamet võiks olla vastutulelikum ühistranspordikeskuste suhtes ja lasta teha ühistranspordi puhul teatud eagruppidele erandeid.

Maanteeameti ühistranspordiosakonna juhataja Kirke Williamson ütles «Aktuaalsele kaamerale», et  Simson arutas ametiga erinevaid võimalusi ja ameti juristide hinnang oli, et eagruppide põhiselt piletihinna soodustusi riigiliinidele anda ei ole võimalik. Williamsoni sõnul oleks eakatele ja õppuritele võimalik kehtestada tasuta sõit vaja muuta ministri määrust või vabariigi valitsuse korraldust.

Harjumaa Omavalitsuste Liidu (HOL) volikogu otsustas 20.06.2018 koosolekul mitte toetada Harjumaal täielikult tasuta ühistransporti majandus- ja taristuministri määruses välja pakutaval kujul. Samas toetati Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse kava võimaldada avaliku teenindamise lepingu alusel teostataval liiniveol osale sõitjagruppidele tasuta sõitu.

Volikogu tuli kokku tasuta ühistransporti toetava Maardu linna initsiatiivil, kes soovis 11 maakonna eeskujul ka Harjumaal majandus- ja taristuministri 30.04.2018 määrusse nr 24 välja pakutud kujul täielikult tasuta ühistranspordi kehtestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles