Jalgpalli MM-ile tulnud nigeerlane taotles Eestis varjupaika (7)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria koondis.
Nigeeria koondis. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Eesti idapiiril on tänase seisuga ette tulnud kolm juhtumit, kus jalgpalli MM-i fännipassi kaasas kandvad isikud on soovinud siseneda Schengeni territooriumile, neist üks on taotlenud siin ka varjupaika.

Kui Soomele on esitanud asüülitaotluse juba viis jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal Vene viisat asendava FIFA fännidokumendiga reisinud inimest, siis Eestis on varjupaika taotlenud vaid üks 33-aastane Nigeeria Liitvabariigi kodanik, kes saabus 14. Juunil Narva-1 piiripunkti.

Lisaks temale on Politsei- ja Piirivalveameti andmeil Narva-1 piiripunkti külastanud veel kaks Nigeeria Liitvabariigi kodanikku (21- aastane ja 25- aastane), kellel puudusid kehtivad viisad või elamisload riiki sisenemiseks.

Ka Narva raudteepiiripunkti kaudu tahtis Schengeni territooriumile siseneda 1981. aastal sündinud Nigeeria Liitvabariigi kodanik, kes esitas ametnikele võltsitud dokumendi.

«Politsei- ja Piirivalveamet on arvestanud, et Fan ID-ga Venemaale saabunud isikud võivad tulla ka Schengeni piirile ning vahetame infot ka teiste Euroopa Liidu välispiiri riikide ja Vene Föderatsiooniga, et võimalikke juhtumeid ennetada ja tõkestada,» kommenteeris Ida prefektuuri piirivalvebüroo piiri- ja migratsioonijärelevalve talituse juht Andreas Kliimant.

Sealjuures pole jalgpalli MM-i puhul piiridel kontrolli suurendatud, sest Kliimanti sõnul ei sõltu piirikontrolli kvaliteet konkreetsetest sündmustest, vaid peab iga piiriületaja suhtes ja igal ajal olema usaldusväärne.

Politsei- ja Piirivalveameti statistika kohaselt ei ole vaatamata jalgpalli MM-ile piiriületuste arv suurenenud. «Ei saa öelda, et piiriületuste arv seoses jalgpalli MM-iga kasvanud oleks. Ei tohi unustada, et ajavahemikel 29.04-02.05, 09.05, 10.06-12.06 on Vene Föderatsioonis pühad ja oluliselt suureneb Venemaa Föderatsiooni turistide piiriületuste arv. Samuti on alanud puhkuste periood, mis tavapäraselt kasvatab sel ajal piiriületuste arvu,» selgitas Kliimant.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles