Melania Trump tegi üllatusvisiidi USA ja Mehhiko piirile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melania Trump migratsioonikeskuses.
Melania Trump migratsioonikeskuses. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Ühendriikide esileedi Melania Trump tegi neljapäeval üllatusvisiidi USA ja Mehhiko piirile ajal, kui president Donald Trumpi valitsus püüab vaigistada riiki sisenenud migrandiperede lahutamise tõttu puhkenud pahameeletormi.

Melania Trumpi kantselei teatas, et esileedi külastas mitut sotsiaalteenuseid pakkuvat vabaühendust ja suundus seejärel tolli- ja piiriameti menetluskeskusesse.

Trump allkirjastas kolmapäeval täidesaatva määruse, mille eesmärgiks on teha lõpp migrandiperede vastuolulisele lahutamisele piiril, andes tagasikäigu rahvusvahelist kriitikat pälvinud praktikale.

Presidendi märkimisväärne täispööre leidis aset pärast seda, kui üle 2300 lapse oli juba lahutatud oma vanematest või täiskasvanud sugulastest, kes pärast 5. maid ebaseaduslikult piiri ületasid. Lapsed paigutati telklaagritesse ja teistesse rajatistesse võimaluseta oma vanematega ühendust saada.

Harvas poliitilises avalduses kritiseeris Melania Trump nädala alguses USA ametnike tegevust migrantide laste vanematest eraldamist USA lõunapiiril. Sarnaselt kritiseeris migratsiooniametnike tegevust ka esileedi Laura Bush.

«Proua Trump ei kannata laste eraldamist nende peredest ja loodab, et mõlemad pooled suudavad viimaks jõuda kokkuleppele, et saavutada edu immigratsioonireformis,» sõnas Trumpi kommunikatsioonijuht Stephanie Grisham. «Ta usub, et me peame olema riik, mis austab seadust, kuid samas ka riik, mis valitseb südamega.»

Nädalaid oli Trump väitnud, et seadus nõuab temalt laste lahutamist vanematest ning et vaid kongress saab probleemi lahendada. Trumpi määruse kohaselt vastutab nüüd perede eest sisejulgeolekuministeerium, mitte justiits- ja tervishoiuministeeriumid, nagu varem.

Selle aasta märtsist maini peeti ebaseadusliku piiriületamise eest Mehhikost kinni üle 50 000 inimese. Umbes 15 000 saabus neist peredena ja kaheksa protsenti olid saatjateta lapsed.

Pea kõik pered ja paljud teisedki on ametlikult taotlenud varjupaika, viidates lakkamatule vägivallale kodumaal. Laste vanematest lahutamise poliitika kuulutati välja 7. mail kui heidutus.

USA kongressis lükati neljapäeval järgmisele nädalale edasi hääletus migratsioonireformi üle, sest vabariiklased ei saanud kokku piisavalt toetushääli.

Hääletus lükati alguses edasi reedele ja seejärel järgmisele nädalale. Vabariiklaste seas on migratsioonipoliitika osas suured vastuolud ja kõnealune reform püüdis nende vahel kompromissi saavutada. Ajalehe Washington Post andmetel on mõned veelgi karmima tegevusliini pooldajad keeldunud seda siiski toetamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles