Ratko Mladići ülekuulamine katkestati tervislikel põhjustel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratko Mladić
Ratko Mladić Foto: SCANPIX

Sõjakuritegudes süüdistatava Bosnia serblaste endise armeejuhi Ratko Mladići ülekuulamine Belgradis katkestati eile.

Sõjakuritegude kohtu kohtunik langetas katkestamisotsuse Mladići tervise halvenemise tõttu, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Kohtunik püüdis ülekuulamist jätkata, kuid Mladići tervislik seisund muutus kriitiliseks. Ta suutis küsimustele vaevu vastata,» sõnas Mladići advokaat Milos Saljic.

Advokaadi sõnul jätkatakse Mladići ülekuulamist täna.

Saljic lisas, et Mladići arvates ei ole ÜRO endise Jugoslaavia sõjakuritegude tribunalil õigus teda üle kuulata ja selle tõttu on ta enda Haagi saatmise vastu.

Euroopa Liidu välisministri Catherine Ashtoni sõnul võidakse Mladić Belgradist Haagi toimetada 9 – 10 päeva jooksul.

Serbia võimud arreteerisid mitmete sõjakuritegude tõttu tagaotsitavaks kuulutatud Mladići eile anonüümse vihje põhjal Vojdovinas.

Arreteerimist kinnitas ka Serbia president Boris Tadić.

Mladićit otsiti tagas 13 aastat. ÜRO endise Jugoslaavia sõjakuritegude tribunal süüdistab Mladićit Bosnia sõja ajal, aastatel 1992 – 1995 toime pandud sõjakuritegudes.

Mladićit süüdistatakse osalemises 1995. aastal 8000 meessoost moslemi tapmises Srebrenicas. Samuti julmustes, mis pandi toime Sarajevo piiramise ajal.

Pikka aega olid võimud veendunud, et Mladić peidab end Serbias oma toetajate seas. Väidetavalt kasutas ta enda varjamiseks nime Milorad Komadic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles