Fotod pärast tormi: Tallinnas tuli kahe tunniga taevast alla üle kolmandiku kuu vihmast

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmateenistuse andmetel tuli eile õhtul Tallinnas paari tunni jooksul taevast alla 24,2 mm vihma, mida on küll tavapärasest rohkem, ent mis jääb tugevalt alla kahe aasta tagusele uputusele südalinnas.

Ilmateenistuse valvesünoptik kinnitas, et äikese tõttu tuli vihma tavapärasest rohkem ja küllaltki lühikese ajaperioodi jooksul. Juunikuu aastate kuukeskmine sademete hulk on olnud 69 mm, eile tuli alla 24,2 mm.

Samas võib meenutada, et ühel 2016. aasta suvepäeval mõõdeti ajavahemikus kell 12.10-12.25 ja 12.50-13.10 Ülemiste ristmiku piirkonnas sademete hulgaks 16,8 mm ning 21,6 mm. Kokku sadas tunni aja jooksul maha 38,4 mm sademeid.

Tallinna Vesi selgitas toona, et nii suure vihmahoo puhul ei suuda restkaevud Tallinna linnas sademeid kanalisatsiooni juhtida ja ummistuvad. Kuigi toona töötasid kõik sademeveepumplad täisvõimsusel, tekkisid sadeveekogumid mitmetes linna madalamates kohtades – Laagna tee alguses, Ülemiste ristmiku sõiduteetunnelis, Tartu maantee viadukti all, lennujaama juures ja Stockmanni ristmikul.

Oht suuremaks sajuks on taas pühapäeval, kuna võib esineda äikest. Äikese puhul on vihma kogust keeruline ennustada.

Suurim ööpäevane sademete hulk 148 mm oli 1972. aasta 4. juulil Metskülas Saaremaal. Suurimad raheterad on olnud 70-millimeetrised ja need sadasid alla Jõgevamaal 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles