Saksamaa ei usu võimalusse leida ELi tippkohtumisel lahendus rändetülile (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merelt päästetud Aafrika migrandid Liibüa pealinna Tripoli sadamas.
Merelt päästetud Aafrika migrandid Liibüa pealinna Tripoli sadamas. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIX

Järgmise nädala Euroopa Liidu tippkohtumisel ei leita üleeuroopalist lahendust rändeküsimusel, mis on seadnud surve alla Saksa kantsleri Angela Merkel, ütles Saksa valitsusametnik reedel.

«ELi tippkohtumine järgmise nädala lõpus ei jõua üldises migratsiooniprobleemis lahendusele,» ütles valitsuse pressiesindaja Ulrike Demmer ja ennustas, et küsimuse lahendamiseks hakatakse sõlmima kahe-, kolme või enamapoolseid leppeid.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teatas kolmapäeval, et kutsus pühapäevaks kokku mitteametliku rändetippkohtumise. Istungi eesmärk on töötada rühma riigipeade ja valitsusjuhtidega, kes on huvitatud enne eelolevat Euroopa Ülemkogu kohtumist lahenduse leidmisest, lisas ta.

Demmer rõhutas, et see on töökohtumine. Tema sõnul kõneluste järel ühisdeklaratsiooni välja ei anta.

Mitu Saksa lehte aga kirjutasid sel nädalal avalduse visandist, milles olid kirjas migratsioonireeglite karmistamise meetmed.

«Pühapäev saab olema esimene mõttevahetus huvitatud ja mõjutatud liikmesriikide vahel. Ei rohkemat ega vähemat,» lausus Demmer. «Seepärast keskendutakse pühapäeval peamiselt võimalusele saavutada kahe- ja mitmepoolseid leppeid kõikides rändeprobleemides.»

«Siis näeme, kas kahe-, kolme-, või enamapoolsed lepped on saavutatavad, sest praegu kiiret Euroopa-ülest lahendust ei tule,» lisas Demmer.

Korraline Euroopa Ülemkogu peetakse 28.–29. juunil.

Pühapäeval toimuval Euroopa Liidu riikide mitteametlikul rändetippkohtumisel osalemisest on teavitanud 16 riigi liidrit, ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Alexander Winterstein reedel.

Tema sõnul oli alguses grupis kaheksa riiki: Belgia, Holland, Horvaatia, Luksemburg, Rootsi, Sloveenia, Soome ja Taani.

«Nüüd on meil 16 riiki, mis on teavitanud huvist osaleda sellel mitteametlikul kohtumisel,» lisas ta, kuid uute riikide nimesid ei täpsustanud.

Ametnikud ütlesid nädala algul, et kohtumisel osalemise kinnitasid ka Saksa kantsler Angela Merkel, Prantsuse president Emmanuel Macron, Hispaania peaminister Pedro Sanchez ja Malta peaminister Joseph Muscat.

Euroopa allikate sõnul on kohtumisega seotud ka rinderiigid Itaalia ja Kreeka ning ELi praegune eesistujariik Belgia ja järgmine eesistuja Austria.

Ungari, Poola, Tšehhi ja Slovakkia teatasid neljapäeval, et nemad istungil ei osale.

Wintersteini sõnul on kohtumine avatud kõigile, kuid osalemise kohustust pole ühelgi riigil.

Ta lisas, et istungil otsuseid ei langetata ning pressikonverentsi ei peeta, kuid liidritel on toimuva kommenteerimiseks vabad käed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles