Tasub teada: kuidas soetada nulleurost piletit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulist saavad tasuta bussiga sõita mitte ainult kaisuloomad, vaid kõik soovijad.
Juulist saavad tasuta bussiga sõita mitte ainult kaisuloomad, vaid kõik soovijad. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuidas ära tunda priisõitu pakkuvat bussi või mida peab tegema reisija, et tasuta maakonnaliinil sõita, neile ja teistele korduma kippuvatele küsimustele annab vastused maanteeamet.

Millistes maakondades saab alates 1. juulist nulleurose bussipiletiga sõita?

Alates 1. juulist kehtib nulleurone maakonna bussiliini pilet Valgamaal, Võrumaal, Põlvamaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Tartumaal, Ida-Virumaal, Hiiumaal, Saaremaal ja MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse poolt korraldavatel liinidel Läänemaal.

Millistel liinidel saab nulleurose bussipiletiga sõita?

Nulleurone bussipilet hakkab 1. juulist kehtima avaliku teenindamise lepingute alusel teostatavate maakonna- ja naabermaakonda ühendavatel bussiliinidel, kui lepingut haldav ühistranspordikeskus selleks soovi avaldab. Nulleurone bussipilet ei laiene kommertsalustel sõitvatele bussiliinidele, rongidele, parvlaevadele, lennukitele ega kohalike omavalitsuste poolt hallatavatel liinidel.

Kes saab nulleurose bussipiletiga sõita?

Nulleurose bussipiletiga saavad sõita kõik, kes on bussist või muudest müügipunktidest ostnud kuni kaks eurot maksva ühiskaardi ning enda sõidu valideerinud. Ühiskaarti ei pea isikustama. Ühiskaart on ristkasutatav ehk kehtib kõigis nulleurose pileti üle võtnud maakondades.

Mida teha kui ühiskaart ära kaob?

Kui ühiskaart on kadunud, tuleb osta uus ühiskaart.

Kuidas saab nulleurose bussipiletiga sõita?

Maakondades, kus rakendub nulleurone bussipilet, hakkavad vastavad bussid alates 1. juulist kandma sellekohast silti. Bussi sisenedes tuleb enda sõit registreerida ehk valideerida ühiskaart. Kui valideerimisaparaate bussis ei ole, siis väljastab bussijuht sõitjale vastava pileti.

Kuidas tunda ära nulleurose bussipiletiga bussid?

Nulleurose piletiga bussid on märgistatud vastavate siltidega.

Miks on vaja enda sõit registreerida?

Liiniveo korraldajad vajavad bussiliini käigushoidmise vajalikkuse hindamiseks statistikat liinil reisijate arvu kohta.

Miks kehtestatakse nulleurone bussipilet maakondlikel bussiliinidel?

Valitsuse tegevuskavas on ühe olulise punktina välja toodud nulleurose bussipileti kehtestamine kõikidel avaliku teenindamise lepingute alusel teostatavate maakonna- ja naabermaakonda ühendavatel bussiliinidel. Selle eesmärgiks on võimaldada maapiirkondades elavatel inimestele pääseda ligi töökohtadele ja teenusetele ilma, et inimene peaks kütuse või bussipileti peale kulutama suure osa oma palgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles