USA peatas veel ühisõppusi Lõuna-Koreaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjaväeõppused.
Lõuna-Korea sõjaväeõppused. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

USA ja Lõuna-Korea leppisid kokku ühisõppuste programmi peatamises, et toetada läbirääkimisi Põhja-Koreaga, teatas reedel Pentagon.

"Et toetada Singapuri tippkohtumisel saavutatut leppis kaitseminister James Mattis meie liitlase Lõuna-Koreaga kokku ühisõppuste programmi peatamises," ütles Pentagoni eestkõneleja Dana White.

Peale juba varem teatatud õppuse Ulchi Freedom Guardian on peatatud veel kaks lähema kolme kuu jooksul toimuma pidanud mereväe ühisõppust.

Freedom Guardianil pidi osalema umbes 17 500 USA sõjaväelast.

Dana White lisas, et edasised otsused ühisõppuste osas sõltuvad läbirääkimiste käigust Põhja-Koreaga.

Põhja-Korea astub tegelikke samme tuumarelvast loobumiseks ning Pyongyang ja Washington ei ole enam sõjaseisukorras, ütles Lõuna-Korea Moon Jae-in neljapäeval kõnes Vene riigiduumale.

"Põhja-Korea ja USA juhi kohtumisel teatati Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmisest ja vaenusuhete lõpetamisest. Põhja-Korea viib ellu tegelikke meetmeid tuumarelvast täielikuks loobumiseks, sulgeb tuuma- ja raketipolügoone," sõnas Moon, kes alustas neljapäeval Venemaal kolmepäevast visiiti.

"Lõuna-Korea ja USA vastavad Põhja-Koreale suunatud sõjaliste survemeetmete vähendamisega ja ühisõppuste moratooriumiga. Nüüd on Lõuna-, Põhja-Korea ja USA jaoks sõda möödas.  Ning me liigume rahu ja koostöö rajal," ütles president.

Aastatel 1950-1953 kestnud Korea sõda lõppes relvarahuga ning Moon ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un leppisid aprilli lõpus ajaloolisel tippkohtumisel kokku püüelda ametliku rahulepingu sõlmimise poole veel sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles