Soome siseminister tahab ELi kvoodipagulaste arvu kümnekordistada (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi varjupaigataotlejad 2015. aasta septembris Lahtis.
Iraagi varjupaigataotlejad 2015. aasta septembris Lahtis. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome siseministri Kai Mykkäneni idee kohaselt võiks ELi ümberasustatavate pagulaste kvooti kümnekordistada praeguselt 25 000-lt veerandi miljoni inimeseni aastas.

Kuigi Soome on viimastel aastatel võtnud vastu 750-1050 kvoodipagulast aastas, ei soovita Mykkänen siiski nende enda pagulaskvooti tõsta 7500-le. Tema sõnul on pagulaskoorem praegu ELis ebaühtlaselt jagatud.

«Rootsi võtab praegu suurima arvu kvoodipagulasi ja isegi Soome on tipus oma rahvaarvu arvestades. Vaadakem suurte Kesk-Euroopa riikide poole,» lausus ta.

Soome toodavate pagulaste arvu võiks tema hinnangul tõsta tuhande võrra ehk kokku pakuksid põhjanaabrid uut kodu umbes 2000 varjupaigasoovijale.

Kuigi Soome on viimastel aastatel võtnud vastu 750-1050 kvoodipagulast aastas, ei soovita Mykkänen siiski nende enda pagulaskvooti tõsta 7500-le.

«Euroopale piisaks, kui ta võtaks endale ühiselt kohustuse tuua pagulaslaagritest enda juurde haavatavas seisus inimesi. Samal ajal piiraksime seda immigratsiooni, mis tekib inimeste üle piiri smugeldamisest,» kirjeldas minister.

Soome siseminister eelistab seda mõttele rajada väljapoole ELi pagulaste vastuvõtukeskused. «Ma ei ole kindel, et me suudaksime rajada neis ELi keskustes süsteemi, mis suudaks efektiivselt eristada alusetuid avaldusi nende inimeste omadest, kes vajavad varjupaika. Meil on pikaaegselt toiminud kvoodipaguaste süsteem. See on valmis mehhanism,» põhjendas ta.

Sarnaselt Mykkänenile toetab kvoodipagulaste arvu suurendamist ka Soome peaminister Juha Sipilä. Migratsioon tõotab tõusta taas tuliseks teemaks tuleval nädalal Brüsselis peetaval ELi ülemkogul.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles