Täna südaööst kaob maailma viimane naiste autojuhtimiskeeld (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja load saanud Daniah al-Ghalbi on valmis oma autoga peagi sõitma asuma.
Äsja load saanud Daniah al-Ghalbi on valmis oma autoga peagi sõitma asuma. Foto: AMER HILABI / AFP / Scanpix

Täna südaööl langeb Saudi Araabia naiste eest üks suur sotsiaalne barjäär: nad lubatakse autorooli.

Muudatus kuulutati välja mullu septembris ja tänavu 5. juunil said esimesed saudilannad endale juhiload. Ühtekokku peaks täna südaööst kehtima hakkava seadusemuudatusega lisanduma Saudi Araabia teedele 2000 uut juhti.

BBC Riyadhi korrespondendi teatel valitseb seal tõeline elevus. Naised on käinud ülikoolides autojuhtimist õppimas ja räägivad sellest, kuidas nende unistus on täitunud.

Sama korrespondendi teatel on ta kuulnud toetavaid seisukohti ka meestelt. Näiteks ütles üks hallipäine kolme tütre isa, et selline muutus tulnuks ammu ära teha. Üks 30ndais eluaastais mees aga rõõmustas, et nüüd jääb laste koolisõidutamine abikaasa õlule.

Kinni peetakse veel vähemalt kaheksat naist ning neid ähvardab terrorismivastane kohus ja pikad vangistused.

Tänaseni oli Saudi Araabia maailma viimane riik, kus naised autot juhtida ei tohi, mis omakorda tähendas lisakulu peredele, kes pidid oma naisliikmetele autojuhte palkama.

Inimõiguste organisatsiooni Amnesty International teatel ei ole seadusemuudatus aga päästnud aktiviste, kes sattusid varem võimudega pahuksisse selle tõttu, et võitlesid naiste autojuhtimisõiguse eest. Kinni peetakse veel vähemalt kaheksat naist ning neid ähvardab terrorismivastane kohus ja pikad vangistused.

Naistele juhtimisõigust nõudev kampaania on kestnud kümnendeid. Näiteks 1990. aastal vahistati Riyadhis autojuhtimise eest kümneid naisi. Aastatel 2008 ja 2011-2014 käis riigis aga sotsiaalmeediakampaania, kus saudilannad postitasid videoid sellest, kuidas nad autot juhivad.

Saudide tagurluse teemadel on tehtud ka pilalaul «No Woman No Drive».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles