OPEC-i partnerid toetavad tootmise kasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuseterminal Venemaal Novorossiiskis.
Kütuseterminal Venemaal Novorossiiskis. Foto: STAFF / REUTERS

Venemaa koos teiste partnerriikidega otsustas laupäeval toetada OPEC-i kokkulepet suurendada toornafta tootmise mahtu vastuseks maailmas kasvanud nõudlusele, teatas Angola naftaminister Diamantino Azevedo.

"Me oleme kokku leppinud," lausus Azevedo pärast OPEC-i ministrite kohtumist kümne OPEC-isse mittekuuluva partnerriigi ministritega Austria pealinnas Viinis.

Otsus oli oodatud pärast seda, kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni energiaministrid olid reedel kokku leppinud toodangu suurendamises ühe miljoni barreli võrra päevas.

Kuidas toodangu kasv OPEC-i ja teiste naftariikide vahel jaguneb, ei ole veel selge, kuid Venemaa energiaministri Aleksandr Novaki sõnul võib Venemaa osa kasvus olla 200 000 barrelit päevas.

Tegemist oli kompromissleppega pärast päevi kestnud pingelisi kõnelusi, mille keskmes oli Iraani soovimatus leevendada 18 kuu tagust toodangu kärpimise kokkulepet, mis naftahinnad viimaste aastate kõrgeimale tasemele viis.

Saudi Araabia koos Venemaaga toetas tugevalt toodangu suurendamist, et leevendada hirme võimalike tarnehäirete osas suurtes naftat tarbivates riikides nagu USA, Hiina ja India.

Kuid värskete USA sanktsioonide alla langenud Iraan oli ägedalt toodangulae tõstmise vastu, nagu ka kriisis virelevad Venezuela ja Iraak, kes ei ole võimelised lähitulevikus toodangut kasvatama.

Lõpuks jõuti lahjalt sõnastatud avalduseni, milles kõigi osapoolte näo säilitamiseks miljoni barreli suurust kasvunumbrit ei mainitud.

Ministrid tunnstasid ka, et tootmisprobleemid paljudes riikides tähendavad seda, et tegelik toodangu kasv võib olla sadu tuhandeid barreleid väiksem.

Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih ütles laupäeval pressikonverentsil, et OPEC-i riigid ja sellesse mittekuuluvad maad tõstavad naftatoodangut juulis 250 000 kuni 400 000 barreli võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles