Amman: Jordaania ei saa võõrustada uut Süüria põgenike lainet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria sisepõgenikud kõndimas Inabi linnas Afrini piirkonnas.
Süüria sisepõgenikud kõndimas Inabi linnas Afrini piirkonnas. Foto: KHALIL ASHAWI / REUTERS / SCANPIX

Jordaania ei saa võõrustada uut Süüria põgenike lainet, teatas Amman pühapäeval ajal, mil Damaskus valmistub pealetungiks mässulistele Süüria lõunaosas.

Meediaminister Jumana Ghanimat ütles, et Jordaania rahalised vahendid ja taristu on riigis juba olevate Süüria põgenike tõttu nii viimasel piiril, et uut varjupaigataotlejate lainet Jordaania vastu võtta ei saa.

Jordaanias on ÜRO juures end arvele võtnud umbes 650 000 Süüria põgenikku. Jordaania valitsuse hinnangul on tegelik arv lähemal 1,3 miljonil. Jordaania on nende võõrustamisele kulutanud üle 10 miljardi dollari, lisab valitsus.

«Jordaania pole hüljanud ega hülga oma humanitaarrolli ja pühendumust rahvusvahelistele hartadele, kuid selle vastuvõtuvõime on ületatud,» lisas Ghanimat.

Süüria režiim valmistub mässulistelt tagasi vallutama Daraa, Quneitra ja osa Sweida provintsist. Damaskus on heitnud Daraale ja Quneitrale lendlehti, milles hoiatab eelseisvast sõjaoperatsioonist ning ärgitab mässulisi alla andma.

«Jordaania hoiab tihedat kontakti Washingtoni ja Moskvaga, et hoida lepet pingete vähendamiseks Lõuna-Süürias,» ütles Ghoneim.

Tema sõnul jälgib Amman "arenguid Süüria lõunaosas, et leida lahendus, mis kaitseb Jordaania huve mööda piiri ning varjupaigataotlejate laineid".

ÜRO andmeil elab mässuliste alal umbes 750 000 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles