Ülilahe galerii: vaata, kuidas eestlased toiduga «mängivad»

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas toiduga tohib mängida? Milliseid lahedaid kunstiteoseid saab klassikalistest eesti toiduainetest? Sellele küsimusele otsisid vastust Tartu Kunstikooli õpilased.

Get Code

2018. aasta on Euroopas kultuuripärandi aasta. Tartu Kunstikooli õpilased kujundasid reklaami ja piktograafia tundides eesti rahvusköögi toiduainetest eesti rahvakultuuri elemente ja kunstiteoseid.

Kujundajad, stilistid ja dekoraatorid uurisid kohalike juurviljade, puuviljade, kala ja liha värve ning vorme, eesmärgiga panna Eesti pered värske pilguga eesti toiduaineid ja eesti kultuuripärandit vaatama, kirjutab Tartu Kunstikool oma Facebooki-kontol imelise toidupiltide albumi all.

Samas nad ka täpsustavad: «Toidukunstiteosed pole mõeldud pakkuma mitte niivõrd uusi serveerimisviise, kuivõrd leidma eesti rahvusköögi retseptidest, mille tulemus võib olla kollakas mass nagu kartulipuder või roosakas-hallikas mass nagu rosolje, algsed värvid ja vormid, ning taasleidma need eesti rahvakultuuris ning kunstis. Samuti küsima mõne küsimuse alates klassikalisest «Kas toiduga tohib mängida?» kuni selleni, kas Kalevipojast saab pehmo, kui teda kujutada vaniljekastmena või kas Eesti Vabariigi aastapäeva presidendi vastuvõtul võib serveerida hapukurki Konrad Mäe maalina «Saaremaa rand»?»

Toiduained andis õpilastele küsimise peale lahkelt COOP. Õpilased andsid endast parima, et toiduained ära kasutada. Retseptid on pärit raamatust «Eesti rahvusköök», Maalehe Raamat, 2004. Ideede leidmist ja tööprotsessi planeerimist juhendas Merit Karise, teostamist Jaagup Susi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles