Video: telekokk Anthony Bourdain osales enne surma surmarituaalis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain Foto: DBNYC / Tamara Beckwith / NY Post / MEGA/Scanpix

Maailmakuulus ameeriklasest telekokk Anthony Bourdain leiti 8. juunil Prantsusmaal Alsace’is Kayserbergi La Champard’i hotellist surnuna. Politsei teatel võttis tuntud mees endalt ise poomise läbi elu.

Kaks nädalat pärast 61-aastase Bourdaini surma oli CNNi eetris ta viimaseks jäänud saade koka- ja reisisarjast «Anthony Bourdain: Parts Unknown», milles ta käis koos oma sõbra, režissöör Darren Aronofskyga Lõuna-Aasias Bhutanis, tutvudes kohalike jakikasvatajate elu, kultuuri ja toiduga ning einestades pealinna Thimphus, teatab news.com.au.

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain Foto: MPI10/Capital Pictures / MPI10/Capital Pictures/Scanpix
Darren Aronofsky
Darren Aronofsky Foto: Scott Kirkland/National Geographic/PictureGroup / PictureGroup/Sipa USA/Scanpix

Saates esines ka kohalik, kes selgitas Bhutani budismi ja tavasid, kaasa arvatud arusaamasid surmast.

Bhutan kaardil (puansega)
Bhutan kaardil (puansega) Foto: wikipedia.org

«Elu ei tule alati liiga tõsiselt võtta, sest elu on illusioon,» teatas kohalik ning Bourdain vastas, et tema arvates on elu unenägu.

«Kohalikud arvavad, et iga päev tuleks mõelda paar minutit surmale. See on terapeutiline ja puhastav. Tegemist on vaimse surmarituaaliga,» teatas Bourdain ja siis näitas kaamera Himaalaja mäestiku suurepärast vaadet.

Bourdain ja Aronofsky osaleisd koos bhutanlastega surmarituaalis, et seda ise kohapeal kogeda. 

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain Foto: © Sthanlee Mirador/Sipa USA / Sthanlee Mirador/Sipa USA/Scanpix

Režissöör Aronofsky sõnul on irooniline, et just selles saates tuli surm jutuks.

«Viimasel Bhutani võttepäeval rääkisime elust ja surmast. Meile selgitati Bhutani surmaritruaali, mis on iga päev natuke aega mediteerides surmale mõtlemist. Rääkisime Bhutani ajaloost ja saatusest, kuid ka kogu maailma saatusest. Meid huvitas, kuidas pidurdada inimkonna tarbimisiha,» meenutas režissöör.

Darren Aronofsky
Darren Aronofsky Foto: Daniela Kirsch/NameFace / Daniela Kirsch/NameFace/Scanpix

Bourdain oli tegemas oma koka- ja reisisaate 12. hooaja saateid, kui ta vabatahtlikult elust lahkus. Samas ei ole selge, kas Bhutanis käik ja seal kogetu võis teda mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles