Viljandimaal alustab tööd kaks päikeseelektrijaama

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneel talus.
Päikesepaneel talus. Foto: Mailiis Ollino

Eesti Energia hakkab mõne kuu pärast päikeseenergiaga varustama kahte Viljandimaa ettevõtet. Üks jaamadest valmib osaühingule Karpo kuuluvale Tarvastu piimafarmi katusele ja teine puidutöötlusega tegeleva osaühingu Valge VN tootmishoone kõrvale.

Eesti Energia hakkab mõne kuu pärast päikeseenergiaga varustama kahte Viljandimaa ettevõtet. Üks jaamadest valmib osaühingule Karpo kuuluva Tarvastu piimafarmi katusel ja teine puitu töötleva osaühingu Valge VN tootmishoone kõrval.

Jaamad annavad ettevõtetele päikeseenergiat järgmised 25 aastat ning need on planeeritud töösse võtta käesoleva aasta sügisel. Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Green juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul pakutakse äriklientidele päikeseelektri kasutuselevõtuks muretut ja lihtsat täisteenust, mis aitab neil olla keskkonnasõbralik ning suunata oma ressurss põhiärisse. Viljandimaa ettevõtete valitud lahenduse puhul paigaldab Eesti Energia Kärmase selgitusel ilma kliendi investeeringuta tema katusele või kinnistule päikeseelektrijaama ning müüb toodetud elektri kliendile tema tarbimise katteks. Kärmase sõnul sobib täisteenuslahendus nendele äriklientidele, kelle aastane elektritarbimine on üle 500 megavatt-tunni ning kellel on vaba katuse- või maapinda üle 2000 ruutmeetri.

Tarvastu külas tegutsev Tarvastu farm kasvatab piimakarja. Farmi katusele rajatava 880 päikesepaneelist koosneva elektrijaama tootmisvõimsuseks on planeeritud 238 kilovatti, mis katab 24 protsenti kogu ettevõtte aastasest elektritarbimisest.

Pikaajalise puidutöötlemise kogemusega Valge VN tootmishoone kõrvale ehitatakse samuti analoogne 880 paneelist koosnev jaam, mille tootmisvõimsus 238 kilovatti hakkab katma 17 protsenti ettevõtte aastasest elektritarbimisest.

Valge VN juhatuse liikme Aimar Varula sõnul oli Eesti Energia pakkumises motiveeriv see, et ettevõttel endal ei tulnud kohapealse elektritootmisvõimekuse tagamiseks sentigi investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles