Asutakse uurima Põhja-Korea raudteede uuendamise võimalikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea aseraudteeminister Kim Yun Hyok vasakul koos oma Lõuna-Korea ametivenna Kim Jeong-ryeoliga Panmunjomi piirikülas aset leidnud kõnelustel.
Põhja-Korea aseraudteeminister Kim Yun Hyok vasakul koos oma Lõuna-Korea ametivenna Kim Jeong-ryeoliga Panmunjomi piirikülas aset leidnud kõnelustel. Foto: AP / Scanpix

Põhja- ja Lõuna-Korea ametnikud leppisid täna kokku, et asuvad uurima võimalust uuendada Põhja-Korea raudteed ja ühendada need Lõuna-Koreaga.

Panmunjomi piirikülas toimunud kõnelused on osa kahe riigi püüdlustest viia ellu rahulubadus, mille tegid Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in.

Täna aset leidnud ametnike kõnelustel jõuti kokkuleppele, et 24. juulil asutakse koos inspekteerima Põhja-Korea raudtee olukorda.

Ent Põhja-Korea sõidu- ja raudteede uuendamise lubadus jääb paberile, kuniks Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid tühistatakse ning Lõuna-Korea saab hakata riiki viima ehituseks vajalikke materjale.

Lõuna-Korea ametnike sõnul aitaks parem transport oluliselt kaasa Põhja-Korea majanduse laienemisele ja turismile. Lisaks võib see anda Lõunale odavama viisi kaupade impordiks ja ekspordiks Hiinasse ja Venemaale.

Eksperdid siiski hoiatavad, et Põhja-Korea iganenud rongide ning 20. sajandi algul maha pandud rööbaste uuendamine on tohutult suur ettevõtmine, mis maksaks kümneid miljardeid dollareid ja kestaks aastakümneid.

Nende hinnangul võib sellise projekti ettevõtmine osutuda võimatuks ilma Põhja-Korea tuumarelvitustamiseta, mis käesoleval hetkel veel kindel ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles