Yana Toom arupärimises Mogherinile: Euroopa Liidu üksus kasutab oma võitluses desinformatsiooniga valeväiteid (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi saadik Yana Toom.
Europarlamendi saadik Yana Toom. Foto: Liis Treimann

Euroopa Parlamendi liige Yana Toom saatis teisipäeval Federica Mogherinile arupärimise, milles väljendab muret selle üle, et Euroopa Liidu üksus kasutab oma võitluses desinformatsiooniga valeväiteid.

Toomi tähelepanu pälvis Euroopa Liidus Vene propagandaga võitlemiseks loodud spetsiaalne üksus East StratCom Task Force, mille veebilehel ilmus 14. juunil artikkel «Hirmuteod Balti riikides?».

Anonüümne ekspert kirjutas artiklis, et Vene meedia süüdistas Lätit riigi territooriumil elavate peamiselt vene rahvusest mittekodanike õiguste piiramises. Reaalsuses on aga mittekodanikud võrdselt kaitstud seadusandlusega nii Lätis kui ka elades või liikudes välismaal ning peale riigi kodanike on see ainus grupp, kes omab seaduslikku õigust elada Lätis alaliselt. Veel enamgi, mittekodanikud võivad saada Läti kodanikeks naturalisatsiooni teel.

Toomi sõnul pälvis tema tähelepanu just see vastulause. «Muu hulgas märgitakse seal, et Läti mittekodanikud ei ole kodakondsuseta isikud ja mittekodanikud on võrdselt kaitstud seadusandlusega nii Lätis kui ka elades või liikudes välismaal,» tõi saadik välja.

«See tekst on kopeeritud otse Läti välisministeeriumi veebilehelt, kuid see on sisuliselt vale. Paljud organisatsioonid, sealhulgas ÜRO kinnitavad, et mittekodanikud on kodakondsuseta isikud. Euroopa Inimõiguste Kohus on tunnistanud need inimesed kodakondsuseta isikuteks kaasuses Andrejeva vs Läti. Samas kaasuses leiti, et mittekodanikel pole võrdseid õigusi pensioni saamisel,» seisab Toomi arupärimises.

«Olen väga mures, et Euroopa Liidu üksus kasutab oma võitluses desinformatsiooniga valeväiteid, mis on vastuolus ÜRO, Euroopa Inimõiguste Kohtu, Euroopa Nõukogu ja teadlaskonna arvamusega,» kirjutas Toom.

Ta lisas, et East StratComi ülevaade on üpris pealiskaudne ja et desinformatsiooniga võitlejad peavad suhtuma kriitiliselt sealhulgas võimuesindajate väidetesse. «See on väga ohtlik tendents, kui libauudistega võitlejad ka ise tekitavad libauudiseid,» kommenteeris Toom.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles