MM-koondisest välja jäetud Kirpu ema vehklemisliidule: kes on järgmine ohver teie räpastes üritustes? (6)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Kirpu
Erika Kirpu Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tartu Spordiselts Kalevi treener Irina Satanenko, kes on ka epeevehkleja Erika Kirpu ema, saatis täna vehklemisliidule avaliku kirja, kus süüdistab alaliidu juhatust seaduserikkumises. Avaldame järgnevalt täispika kirja.

«Kuni 15.05.2018 kehtis Vehklemisliidus vastavalt seadustele protseduur Eesti vehklemiskoondise komplekteerimiseks, mis oli seadusega fikseeritud. Te rikkusite seda protseduuri – seega rikkusite seadust. Seda ei nimetata demokraatiaks, vaid autokraatiaks.

Teil ei olnud mingisugust õigust isegi arutleda esimese kolme parema naisvehkleja määramisel, rääkimata sellest, et sportlaste valik lõppes maailmakarika etapil Dubais, mitte aga Euroopa meistrivõistlustel.

Ei mahu pähe, kuidas Eesti reitingu alusel esimese kolme naisvehkleja hulka kuulunud sportlane «heideti üle poorti» maailmameistrivõistlustel. Mitte neljas ega viies, kelle seast saaksid ja peaksid treenerid  valima kandidaate (mitte aga juhatuse liikmeid), vaid seda sportlast, kes on täitnud kõik normatiivid 100-protsendiliselt ja kes teenis endale õiguse osaleda Euroopa ja maailmameistrivõistlustel.

Alles kaks aastat tagasi Te ise võtsite vastu seaduse (3+1), mille alusel maailma ja Euroopa meistrivõistlustele sõidavad Eesti reitingu alusel kolm parimat vehklejannat + üks, kelle valib treenerite nõukogu (treenerid, kes valivad koondisse kandidaate).

Kordan, Te ise võtsite vastu sellise seaduse.

Hooaja alguses teadsid kõik sportlased, mida nad peavad tegema, et saada koondisesse. Kolm tüdrukut: Julia Beljajeva, Kristiina Kuusk ja Erika Kirpu – täitsid kõik vajalikud normid, kogusid punkte ja teenitult olid Eesti reitingus esimesel kolmel positsioonil, mis sai lõpliku otsuse Dubai turniiril. Neljandaks koondise liikmeks valis treenerite nõukogu Irina Embrichi.

Millegi pärast see otsus Teid ei rahuldanud ja Te võtsite Embrichilt õiguse osaleda Euroopa meistrivõistlustel, eelistades sinna saata hoopis Katrina Lehist, muutes selle otsusega Teie enda poolt kehtestatud seadust. Karistamatuse tunne sünnitab uusi kuritegusid ja Teie, olles joovastunud enesetähtsusest, läksite veelgi kaugemale. Nüüd juba otsustasite Erika Kirput mitte lubada maailmameistrivõistlustele, kes kohusetundlikult treenis terve hooaja, käis kõikides treeninglaagrites, täitis kõiki normatiive ja eeskirju, mida spordiliit oli kehtestanud.

Te olete kursis sellega, et ainult kaks sportlast käesoleval hooajal pääsesid MK  ja GP etappide finaalidesse – need olid Julia Beljajeva ja Erika Kirpu. Nii Erika kui ka Julia osalesid võistkondlikus arvestuses MK-etappidel, vahetades välja trauma saanud Embrichi kõige raskematel positsioonidel ja lõpetades kohtumise ja seda just edukalt võistkonna koosseisus Prantsusmaa vastu Barcelonas.

15. mail Te ise võtsite vastu otsuse, et maailmameistrivõistlustele sõidavad J. Beljajeva, K. Kuusk, E. Kirpu ja I. Embrich. 

Erika Kirpu
Erika Kirpu Foto: TAIRO LUTTER / PM/SCANPIX BALTICS

21. mail saadab president Erika Kirpule kirja:  «Tere, Erika, vôin Sulle kinnitada, et juhatus on otsustanud, et Dubai MK oli viimane vôistlus, mille punktid MM arvestuses arvesse läksid.  Seega ei lähe arvesse ei Cali GPle, Tallinna MV ega ka EM punktid. Parimate soovidega, Margus Hanson.»

Aga 25.juunil selgub, et ta pettis teda.

Arvestades sellist kiirustamist, Te muudate omaenda otsuseid ja eitate oma sõnu, tekib kahtlusi Teie arukuses, et usaldada Teile saatuslike otsuste vastuvõtmist.

Kuivõrd juhatusest on juba mitu inimest lahkunud ja teid on seal järele jäänud ainult viis  ja kui arvestada sellega, et üks järelejäänud juhatuse liikmetest on K. Lehise treeneri sugulane (kuidas siis mitte aidata sugulast seda enam, et teda sinna topiti),  teine aga on tema isiklik sponsor (kui palju on raha kulutatud – ei saa seda ju tuulde lasta), aga kolmas on president, kes on aheldunud oma ametitoolile kartes seda, et teda tahetakse ümber valida), millega ongi seletatav see, kuidas ebaausalt surutakse sportlast koondisesse, kes ei suutnud seda teha ausal teel.

Kuid seda ei tohi teha sellisel toorel viisil eirates kõiki seadusi, mille järelvalvaja Te peaksite idee kohaselt olema.

Ma ei ole Lehise vastu… Ma olen Teie töömeetodite vastu, millega rikute kõiki Vehklemisliidu moraalseid ja eetilisi seadusi. Mispärast Teie räpaste intriigide tõttu peavad kannatama ausad sportlased ?! Kas Te magate rahulikult peale enda poolt sooritatud alatusi? Kas Teid südametunnistus ei piina? Või puudub see südametunnistus Teil hoopiski?

Eesti Vehklemisliidul on selline rahvalik «lõbu», alati enne igat maailmameistrivõistlust ja Euroopa meistrivõistlusi korraldada kärarikkaid mürgleid, mis on initsieeritud  ühe skandaalselt tuntud isiku poolt – Haapsalu treeneri poolt. Tema «üritus» elab ja õitseb.

Kaks sportlast koondisest juba  kannatasid Teie tegevuse tõttu, huvitav, kes on järgmine ohver Teie räpastes üritustes – kas Kristiina Kuusk või Julia Beljajeva?»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles