Ukraina: Venemaa häkkerid valmistuvad koordineeritud rünnakuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kood arvutiekraanil.
Kood arvutiekraanil. Foto: Aleksei Malgavko / Sputnik / Scanpix

Ukraina küberkaitse ülem teatas, et Vene häkkerid on loonud pahavara abil hulganisti tagauksi, et korraldada Ukraina firmade vastu suur koordineeritud rünnak.

Häkkerid on võtnud sihikule mitmed firmad nagu pangad ja energiataristu ettevõtted, et valmistada ette suur ühe operatsioonina läbiviidav pahavararünnak, lausus küberkaitse ülem Serhi Demedjuk, lisades, et häkkerite tuvastamiseks kasutatakse välisriikide abi.

«Fakt, et Ukraina valitsus on otsustanud asja avalikuks teha, näitab, et nad kardavad selle suurt mõju ning tahavad, et inimesed sellest teadlikud oleksid,» märkis küberturbefirma AlienVault juhtiv teadlane Jaime Blasco.

Blasco lisas, et küberrünnaku mõjusid on keeruline hoida ainult ühe riigi piires ja on võimalik, et see levib üle kogu maailma.

Ukraina politsei on tuvastanud aasta algusest viirusi, mis on saadetud riigiametite meiliaadressidelt, mille süsteemidesse on sisse murtud. Samuti on avastatud libaveebilehti, mis jäljendavad riigiametite omi.

«Tuvastatud pahavara ja Ukraina vastaste rünnakute analüüs näitab, et seda tehakse kindla kuupäeva ettevalmistamiseks,» lausus Demedjuk.

Mõned suuremad rünnakud on varem langenud kokku Ukraina riigipühadega. Demedjuki sõnul võib järgmine suurem rünnak toimuda homme põhiseaduse päeval või augustis iseseisvuspäeval.

«Sellel on valitsuse tasandi toetus – väga kallis ja väga sünkroniseeritud. Ilma valitsusametite abita ei oleks see võimalik. Me räägime praegu Vene Föderatsioonist,» lisas küberjulgeoleku ülem. «Kõik, mida me tuvastame, kõik, mida me oleme sel perioodil vahele võtnud: 99 protsenti jälgedest viivad Venemaale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles