Suursaadik Kaja Tael: EL vajab vahelaagreid (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik Kaja Taela sõnul on migrantide seas suur hulk inimesi, kes ei saaks üheski ELi riigis varjupaika, aga keda on keeruline kohe tagasi saata riiki, kust nad pärit on.
Suursaadik Kaja Taela sõnul on migrantide seas suur hulk inimesi, kes ei saaks üheski ELi riigis varjupaika, aga keda on keeruline kohe tagasi saata riiki, kust nad pärit on. Foto: Evelyn Kaldoja

On küsitav, kas Hispaania peaks tagasi võtma illegaalse migrandi, kes küll nende kaudu Euroopa Liitu sisenes, kuid elab viimased 15 aastat Rootsis, märgib Eestit ühenduse juures esindav suursaadik Kaja Tael, kes kinnitas Postimehega rääkides ka prognoose, et tõenäoliselt kulub suur osa täna algava tippkohtumise energiast just migratsiooniküsimuse arutamisele.

Mis on migratsioonikriisi leevendamiseks juba ära tehtud või tegemisel?

On tõhustatud piirivalvet. Ka on palju rohkem panustatud koostöösse päritoluriikidega sügavamal Aafrikas ning transiitriikidega nagu Liibüa. Need asjad said alguse juba pärast kriisi puhkemist. Neis me liigume ka edasi.

Rände välismõõtme käsitlemisel oleme olnud edukamad kui sisemise reformi tegemisel. Välismõõtme puhul ei ole lahkarvamusi, kõik ELis teavad, mida tuleb teha, kuigi on küsimus, kust tuleb selleks raha ning osaliselt [on küsimus] ka meie inimlikes ressurssides ja võimekustes.

Tunnistagem, lisaks on küsimus ka teadmistes. Põhja-Aafrika rannikul on riike, kus on väga keeruline leida koostööpartnerit. Osal liikmesriikidel on seal rohkem kogemusi kui teistel. Praegu räägitakse järjest enam, et peaksime vaatama tähelepanelikumalt, mida näiteks Hispaania on kõik need aastad juba teinud riikidega nagu Maroko. Ei ole vaja iga kord jalgratast leiutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles