USA ülemkohtu kohtunik Anthony Kennedy lahkub ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Kennedy saabub lahkumisavaldust üle andma.
Anthony Kennedy saabub lahkumisavaldust üle andma. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Pärast USA ülemkohtu kohtuniku Anthony Kennedy otsust ametist lahkuda saab Ühendriikide president Donalt Trump võimaluse nimetada uue kohtuniku, vahendab BBC.

Kennedy on mõõdukas konservatiiv, kes tihtipeale on valinud oma otsustes kesktee. Uue kohtuniku valimine annab Trumpile võimaluse mõjutada ülemkohtu tasakaalu mitme järgneva aastakümne vältel, isegi pärast seda, kui ta ise ametist lahkub.

USA ülemkohtu kohtunikud valitakse ametisse eluks ajaks, kui nad ise ei avalda soovi lahkuda. Ülemkohtul on võtmeroll osariikide ja keskvalitsuse vaheliste vaidluste lahendamisel ning vaidlusaluste seaduste üle otsustamisel.

Sel nädalal langetas Ülemkohus otsuse kinnitada Trumpi administratsiooni poolt kehtestatud reisikeeld seitsme moslemitest elanikkonnaga riigi kodanike suhtes, kuigi alamad kohtud pidasid reisikeelu kehtestamiseks põhiseaduse vastaseks.

Reisikeelu kinnitamise poolt hääletas üheksast Ülemkohtu kohtunikust viis. 

Trump on juba avaldanud nimekirja 25 kohtunikust, kelle hulgas ta uue Ülemkohtu kohtuniku valib. Kennedy on ametis kuni 31. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles