Suurbritanniat vaevab tõsine häda: õlu hakkab jalgpalli MMi ajal riigis otsa saama (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: PETER NICHOLLS / REUTERS

Suurbritannias on tekkinud süsinikdioksiidi puudus, mis ähvardab tekitada tõsise õlledefitsiidi. Hulgimüüjad on hakanud juba õlle väljastamist piirama ning paljudel pubidel on tekkinud paljude brändide puudus.
 

Süsinikdioksiidil on tähtis roll nii õlle-, siidri-, karastusjookide- kui ka toidutööstuses, sest seda kasutatakse gaseerimiseks, säilitamiseks ja pakendamiseks. Süsinikdioksiid tekib väetistes kasutatava ammoniaagi tootmise kõrvalnähuna, kuid paljud suured ammoniaaki tootvad tehased Euroopas on sulgenud hooldustööde pärast ajutiselt uksed. Suurbritannias toodab ammoniaaki praegu ainult üks tehas.

Tehaste sulgemine tuleb ajal, millal nõudlus õlle järele on jalgpalli MMi pärast eriti kõrge. Suurbritannia hulgimüüja Tesco müüb hetkel baaridele ja poodidele igat brändi õlut 10 kasti päevas (umbes 300 purki). Heineken teatas eelmisel nädalal, et mõned nende brändid, sealhulgas Amstel, pole Suurbritannias enam saadaval.

Suurbritannia suurim pubikett Ei Group, kellele kuulub üle 4500 asutuse, teatas, et paljud nende pubid ei müü praegu Heinekeni toodangut ning otsa on saanud ka John Smithi ja Strongbow’ siider.

Coca-Cola Euroopa haru teatas, et on ajutiselt sulgenud mitu tootmisliini, kuid kliente see puudutada ei tohiks. Kohalikud jaemüüjad Morrissons ja Ocado on teatanud mõne külmutatud toote nappusest.

Kuna süsinikdioksiidi kasutatakse ka liha pakendamisel ja kariloomade uimastamisel enne tapmist, siis on osa lihatootjaid otsustanud hoida gaasi uimastamise jaoks ning pakenditesse seda hetkel ei panda. Ilma süsinikdioksiidita pakendamine vähendab aga liha säilimistähtaegu. Lühem säilimstähtaeg lisab aga täiendavad pinged tarneahelatele, kes peavad liha kiiremini transportima.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles