President Kaljulaid saatis teele esimese Malisse suunduva jalaväerühma (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid saatis täna teele esimese Malisse suunduva viiekümneliikmelise jalaväerühma. 

«Teie töö on alati seotud Eesti vabaduse säilitamise ja julgeoleku kindlustamisega, kaitstes oma maad ja rahvast kodupinnast kaugel,» ütles president Kersti Kaljulaid täna sõjamuuseumisse kogunenud ligi viiekümnele kaitseväelasele, kes peatselt suunduvad välismissioonile Malisse.

«Eesti jaoks ei ole Aafrika ja Lähis-Ida mured mingid meid mittepuudutavad, eraldiseisvad «lõunaohud», vaid vastupidi. Ka meie siin Eestis oleme eluliselt huvitatud sellest, et Saheli piirkond ei langeks kaosesse ja et terrorism juuritaks välja seal kohapeal, mitte ei jõuaks meie kodudeni,» lisas Kaljulaid. 

President Kaljulaidi hinnangul on sellel missioonil on Eesti jaoks oluline tähendus: «Meie julgeolekut kindlustab mitte ainult Eesti iseseisva kaitsevõime arendamine – see, mida ka teie siin Eestis igapäevaselt teete – vaid ka võimalikult tugevad sidemed meie strateegiliste partneritega ning nähtavus NATOs, ÜROs ja teistes organisatsioonides.»

Riigipea sõnul mõjutas Eesti valmisolek seda missiooni alustada otseselt Prantsuse presidendi Macroni otsust saata Prantsuse kaitseväelased uuesti Eestisse eFP koosseisu 2019. aastal. «Võimatu on tänapäeva maailmas ülehinnata seda mõju, mida teie panus kauges Aafrikas annab Eesti riigile suhetes Prantsusmaaga,» ütles president Kersti Kaljulaid.

Riigipea soovis kaitseväelastele, et nende missioon mööduks võimalikult rahulikult. «Selleks usaldage oma ülemaid ja varem missioonil käinud veterane. Olge patrullis käies valvsad ja ettevaatlikud. Ning ärge laske vahipostil seistes rutiinil endast võitu saada,» ütles president Kaljulaid. Kaitseväelaste lähedastele soovis riigipea kannatlikkust ja pikka meelt: «Mitmes mõttes ei osale missioonil mitte ainult teie mehed ja pojad, emad ja tütred, vaid ka teie ise, kes peate oma lähedastest eemal olema, nende pärast muret tundma.»

Lähinädalatel Malisse siirduv jalaväerühm ESTPLA-26 saab esimeseks välisüksuseks, kes liitub Prantsusmaa sõjalise operatsiooniga «Barkhane» Saheli piirkonnas.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles