Peeter Raudsik: mida üritab Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman oma reformidega saavutada? (1)

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Mohammed bin Salman. 
Prints Mohammed bin Salman.  Foto: Alexei Druzhinin

Perestroika Pärsia lahe ja Punase mere vahel näib hoogu koguvat, kirjutab araabia maade asjatundja Peeter Raudsik. 

«Nüüd naaseme sinna, kus me olime varem – mõõduka islami juurde, mis on avatud kõigile uskudele, kultuuridele ja rahvastele,» ütles Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman sel kevadel, tutvustades uut riigi loodeosasse rajatavat megalinna NEOM. Vestluse juht hakkas kuuldu peale õhku ahmima ja otsivalt ringi vaatama, proovides veenduda, et tõlk pole siinkohal millegagi puusse pannud – jutt oli ju ikkagi Saudi Araabiast.

Kuningapoja jutu tõsiseltvõetavuses kahtlejaid oli teisigi, kelle arvates proovis trooni ihaldav prints möödunud aastal reformidest rääkides lihtsalt tõsta oma populaarsust kodus ja teiste riikide silmis. Ent Mohammed bin Salmani senised sammud näivad neid kõhklusi kummutavat. Naistele autojuhtimisõiguse andmise kõrval avati Saudi Araabias üle 40. aasta taas ka kinod ja lubati avalike kontsertide korraldamine. Perestroika Pärsia lahe ja Punase mere vahel näib hoogu koguvat.

Samas saadavad vaid 32-aastase printsi samme ka teistsugused meeleolud. Korruptsioonisüüdistuste ja välisagentideks nimetamise varjus on viimasel aastal vahistatud prominentseid usumehi, inimõigusaktiviste ja ka jõukaid šeike. Nende vastuoluliste sammude taustal on Mohammed bin Salmani tegelikud kavatsused jäänud paljudele arusaamatuks – mida ta siis ikkagi loodab oma tegevusega saavutada?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles