Eesti muusikalugu on pea tuhande aasta vanune

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMTA professor, muusikateadlane Toomas Siitan.
EMTA professor, muusikateadlane Toomas Siitan. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikateaduse osakonna juhataja professor Toomas Siitan on muusikateaduse ja muusikaajaloo olemust Eestis avanud ja avardanud mitmestki aspektist. Ta oli üks esimesi, kes hakkas euroopalikel alustel süvenema vanamuusika ajalukku ja ajastuteadlikku esitusse ning andma vastavaid ainekursusi. Olin nende hulgas, kellele ta luges vanamuusikakursust muusikakeskkoolis. Need loengud on siiani meeles, võimalus seda muusikat esimest korda kuulda oli paras vapustus.

Toomas Siitan on muusikaloo äärmiselt erudeeritud tundja, kuid ta on alati ise ka elava esituse juures olnud: lauljana Eesti Filharmoonia Kammerkooris, hiljem Haapsalu vanamuusika festivalil barokksuurvormide esitusi organiseerides, koondades orkestritesse ja kooridesse Eesti üha arvukamaks muutuvaid vanamuusikainterpreete ning neid esitusi dirigeerides. Artiklist saab lugeda tema huvi tekkimisest vanamuusika vastu ning lisaks kirjeldab ta näiteks seda, kuidas 19. sajandil oli Eesti suuremate linnade muusikaelu igati võrreldav Euroopaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles