Ratas ülemkogul: EL peab võtma suurema vastutuse oma julgeoleku eest (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas ülemkogul.
Peaminister Jüri Ratas ülemkogul. Foto: Nicolas Lambert/Scanpix

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid leidsid tänasel ülemkogu esimesel sessioonil kaitse- ja julgeolekupoliitikat käsitledes, et Euroopal on oluline võtta suurem vastutus oma julgeoleku eest, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Euroopa Liidu juhid arutasid kohtumisel NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga EL-NATO koostööd eelseisva NATO tippkohtumise eel.

«Euroopa Liit on teinud kaitsevaldkonnas uute algatustega suuri edusamme. Peame jätkama samas tempos ja tegema tihedat koostööd NATOga. See on ainus viis, kuidas Euroopa suudab oma kodanike julgeolekut ja kaitset tagada,» sõnas peaminister Jüri Ratas. Ta lisas, et ELi sõjalise mobiilsuse tegevuskava rakendamine peab toimuma tihedas koostöös NATOga.

Peaminister Ratase sõnul on EL viimase aasta jooksul kaitsevaldkonnas palju ära teinud. Euroopa tihendatud kaitsekoostöö sõjalise mobiilsuse projektis on võetud esimesi kohustusi.

«Lisaks osaleme Leedu juhitud küberjulgeoleku kiirreageerimismeeskondade ja vastastikuse abistamise projektis,» lausus Ratas. Kaitsekoostöö arendamise arutelud jätkuvad intensiivselt, käivitatud Euroopa Kaitsefondi juures pidas Ratas oluliseks, et selle rahastust suurendatakse ELi järgmisel eelarveperioodil oluliselt. Samuti on järgmisel eelarveperioodil ette nähtud vahendid sõjalise mobiilsuse toetuseks.

Kaubanduspoliitika arutelul keskendusid ELi riikide juhid Ameerika Ühendriikide terase- ja alumiiniumtoodete imporditollidele. Ratase sõnul toetab Eesti Euroopa Komisjoni lähenemist ELi ja USA vaheliste kaubandusprobleemide lahendamisel ning ELi poolt tasakaalustavate tollide kehtestamist teatud eksportkaupadele.

«Meie jaoks on oluline toetada ja kaitsta reeglitel põhinevat kaubandussüsteemi. Hoolimata praegusest olukorrast tuleks hoida dialoogi USAga, et tegeleda ühiste murede ja huvidega,» sõnas Ratas.

Veel räägiti digivaldkonnast, innovatsioonist ning maksudega seonduvast.

«Euroopa vajab suurt digitaalset turgu ning selle kõrval ka tugevat innovatsiooni toetavat keskkonda. Selle tulemuseks on uued teenused ning üleilmselt võimekad teadmus- ja tehnoloogiamahukad Euroopa ettevõtted. Ülemkogu otsustas luua tippteadust rahastava Euroopa Teadusnõukogu kõrvale uue Euroopa Innovatsiooninõukogu, mille eesmärgiks saab olema tippteaduse pinnalt loodavate rakenduste finantseerimine, seda personaalmeditsiinist tehisintellektini,» selgitas Ratas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles