Ratas: pagulaste vastuvõtmine peab jääma vabatahtlikuks (4)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas ja Suurbritannia peaminister Theresa May Euroopa Ülemkogul.
Peaminister Jüri Ratas ja Suurbritannia peaminister Theresa May Euroopa Ülemkogul. Foto: Triin Oppi/riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas rõhutas ülemkogu rändeteemalisel arutelul, et Euroopa Liidul peab olema tugevam kontroll oma välispiiri üle ning vajame tihedamat koostööd kolmandate riikidega.

«Meil on vaja paremat koostööd riikidega väljaspool Euroopa Liitu ning peame tõhusamalt toime tulema nende inimeste tagasisaatmisega, kellel ei ole õigust ELis kaitset saada. Peame ka toetama liikmesriike, kes on kõige suurema rändesurve all,» ütles Ratas.

ELi juhid kõnelesid veel regionaalsete rändepunktide loomise ideest. «See idee väärib edasiarendamist. Selliste keskuste loomisel on mitmeid õiguslikke ning praktilisi küsimusi, millele tuleb vastused leida koostöös rahvusvaheliste organisatsioonidega. Ümberpaigutamine ja ümberasustamine selles raames jääb vabatahtlikuks,» ütles Ratas.

Peaministri sõnul on oluline leida ka võimalusi riike väljaspool ELi koostööle motiveerimiseks. «Vajame stabiilset, aga siiski paindlikku rahastamismudelit rändega tegelemiseks. Eesti on valmis täiendavalt panustama Aafrika Usaldusrahastusse 150 000 euroga,» sõnas Ratas. Praeguseks on Eesti toetanud Aafrika Usaldusrahastut 1,45 miljoni euroga.

Ratase sõnul on ELi riikide ühiste pingutuste abil viimastel aastatel sisserände surve oluliselt vähenenud. Varjupaigataotlejate arv vähenes 2017. aastal 44 protsenti võrdluses eelmise aastaga ning ebaseaduslike piiriületuste arv 60 protsenti. «Hoolimata kõikidest veel lahendust vajavatest küsimustest oleme suutnud rände kontrolli alla saada,» lausus Ratas.

Ülemkogu kiitis heaks ka Venemaale suunatud majandussanktsioonide pikendamise järgmiseks kuueks kuuks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles