Mihkelson: rändelepe teenib eeskätt Itaalia ja Saksamaa sisehuve (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu riigid jõudsid Brüsseli tippkohtumisel migratsiooniküsimustes kokkuleppele, riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson nentis, et probleemi lõplikust lahendusest on EL siiski veel väga kaugel ning kokkulepe teenib eeskätt Saksamaa ja Itaalia sisepoliitilisi huve.

Mihkelson ütles BNSile, et rändeküsimuses oli enne Ülemkogu üleval kaks «põhiküsimust».

«Esiteks, missioon «Angela päästmine» ehk küsimus, kas Saksamaa kantsler Angela Merkel suudab koduse võimuliidu päästmiseks saavutada üleeuroopalise kokkuleppe,» ütles Mihkelson. «Ja teiseks, kas Itaalia uus  peaminister Giuseppe Conte kehtestab ennast migratsiooniteemalisel arutelul.»

«Näib, et mõlemal on nüüd kodus midagi positiivset ette näidata,» sõnas Mihkelson. «Mingi konsensus suudeti leida, kuid kõik saavad aru, et lõplikust lahendusest on olukord ikka väga kaugel. Lahtisi otsi on väga palju.»

Mihkelsoni hinnangul teenib kokkulepe seega eeskätt Saksamaa ja Itaalia sisepoliitilisi huve.

«Eesti seisukohalt on oluline, et mingi kokkulepe ikkagi sündis,» sõnas Mihkelson.

Väliskomisjoni esimees tõi välja, et pärast pikka rändeprobleemide arutelu päevakorras olnud Venemaa küsimusele võttis «suhteliselt tühise aja» ning Ülemkogu otsustas pikendada sanktsioone kuue kuu võrra. «Sellest saab järeldada, et kohtumise alguses kõiki ettepanekuid blokeerinud Itaalia jaoks ei ole Venemaa küsimus prioriteet,» sõnas Mihkelson.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles