Piimamees Tevje äratab väikese küla meierei taas ellu

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Piimamees Tevje» nimiosa mängib Janek Varblas.
«Piimamees Tevje» nimiosa mängib Janek Varblas. Foto: Eili Arula

Möödunud suvel esietendus Jõgeva vallas Pedja küla meiereis Šolem Alejchemi jutustuse põhjal näidend «Piimamees Tevje», mida etendasid Jõgeva harrastusteatri näitlejad.

Tol korral oli see esimene kord, mil pärast aastakümneid tühjalt seisnud meiereihoone taas kasutust leidis. Sel suvel äratavad Jõgeva harrastusteatri näitlejad meierei taas üles ning toovad «Piimamees Tevje» üheteistkümnel korral taas vaatajate ette.

Pedja meierei
Pedja meierei Foto: Eili Arula

Pea seitsesada vaatajat

Näidendi lavastaja ja peaosatäitja Janek Varblas selgitas, et näidend ega ka etendusepaik aasta jooksul suurt muutunud pole. «Mõnes üksikus stseenis tegime paar parandust ning Tevje tütred on aastaga veidi suuremaks kasvanud,» luges Varblas ette väikeseid muudatusi.

Eelmisel aastal etendus «Piimamees Tevje» üksteist korda, kuid rahva tungival soovil tuli trupil kavasse võtta kaks lisaetendust. Toona väisas Pedja meiereid ligi seitsesada teatrihuvilist. «Sel korral on vara öelda, kas lisaetendused tulevad või ei,» märkis Varblas.

Parandamatu optimist

Tragikoomiline etendus räägib vaesest rändkaupmehest Tevjest, kelle kurbnaljakate monoloogide põhisisu on oma perekonna ja eelkõige tütarde keeruline elusaatus. Selle taustal kumab aga läbi juutide traagika 20. sajandi alguse Vene impeeriumis, Poltaava kubermangus Ukrainas, Kiievis ja selle lähiümbruse külades.

Isegi kui Tevjele tundub olukord kujunevat soodsas suunas, tabab teda ikkagi järgmine löök ja hingeline pettumus. Siiski ei kaota ka peategelane huumorimeelt ja lootust parema tuleviku nimel, isegi siis, kui talle teatatakse kogu külarahva küüditamisest.

Šolem Alejchemi jutustuse «Piimamees Tevje» põhjal loodud muusikali «Viiuldaja katusel» nime all on lavastatud ka Estonias ja Vanemuises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles