Ei mingit kahtlust enam – marihuaana tuleb! Eestisse ehk siiski tasa ja targu (16)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepisuitsetajad Kanadas Vancouveris New Amsterdami kohvikus.
Kanepisuitsetajad Kanadas Vancouveris New Amsterdami kohvikus. Foto: AFP/SCANPIX

Te ju teate seda pisut leierdatud tõdemust, et kui Ameerika aevastab, saab Euroopa nohu? Nüüd, kui Põhja-Ameerika lausa köhib, on haigestumise tõenäosus Euroopas väga suur. Ja kui kõnealuseks tõveks-trendiks on kanepi täiesti seaduslikuks mõnuaineks muutmine, kõlab küsimus pigem: millal see juhtub?

Kõigepealt kaks ääremärkust. Nii nagu Põhja-Ameerikas toimuvates aruteludes, kasutan ka mina siinkohal vaheldumisi sõnu kanep ja marihuaana. Nende arvates, kes Eestis kanepi seadustamist pooldavad, on see ajakirjaniku katse lugejatele puru silma loopida. Termin „marihuaana“ võeti nende sõnul Ameerikas eelmisel sajandil „kanepi“ (cannabis) kõrval kasutusele selleks, et rahvas selle loodustaime vastu vaenu tekitada. Botaanik Urmas Laansoo sõnul tuleb aruteludes kanepi üle esmalt eristada selle taime liike – kanep, mis meil kasvab, on psühhotroopsete, mõnu tekitavate molekulideta, teine lugu on aga india kanepiga, mis vajab soojemat kasvukeskkonda ja mille üheks saaduseks ongi psühhotroopsete omadustega marihuaana. Kuna edasi tuleb juttu just narkootilise toimega kanepist, pean õigeks sellest kui uimastavast ainest kirjutades ka nimede kannabis ja marihuaana tarvitamist. Ja teine ääremärkus: kirjeldan siin loos oma ajakirjanduslikke vaatlusretki San Franciscos ja Las Vegases, mitte aga osaluskatseid. Ajakirjanikuna jälgin vaid trende, neisse ise sukeldumata.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles