Ratas: Ülemkogu rändelepe on kooskõlas Eesti seisukohtadega (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Euroopa Ülemkogul vastuvõetud järeldused rändeküsimuses selgelt kooskõlas Eesti seisukohtadega vabatahtlikkuse ja esmase riigi vastutuse osas ning kui suudetakse sõlmida rändelepe Põhja-Aafrika riikidega, meenutaks see ilmselt praegust Euroopa Liidu ja Türgi vahelist lepet.

«Eesti on oma rändepoliiitikas on olnud väga selgelt seisukohal, et ümberpaigutamine peab olema vabatahtlik. Mul on heameel, et täna öösel vastuvõetud Ülemkogu lõppjäreldused sisaldavad selgelt Eesti seisukohta vabatahtlikkuse küsimuses,» ütles Ratas BNS-ile, lisades, et Eesti on valmis panustama Euroopa välispiiride tugevdamisse, mida näeb ette ka Euroopa Liidu 2021-2027. aastate finantsraamistik.

Ratase sõnul peab rändeküsimusega edasi minema järgmisel nädalal Euroopa Liidu eesistujamaaks saav Austria ning edasiste läbirääkimiste tulemusi võib oodata sügiseks. Juhul, kui läbirääkimised vastuvõtukeskuste rajamise osas Põhja-Aafrika riikidega ja Euroopa siseselt õnnestuvad, oleks sõlmitav lepe sarnane praeguse Euroopa Liidu-Türgi vahelise leppega, lisas ta.

Kommenteerides USA-Euroopa Liidu suhteid praeguse kaubanduskonflikti valguses, ütles Ratas, et Eesti-USA suhted on väga strateegilised ja põhimõttelised ning kaubandustüli seda mõjutada ei tohiks.

«Me ei saa eitada, et loomulikult on palju küsimusi, kus Euroopa Liit ja USA näevad asju erinevalt, aga minu meelest see pühendumine, mis on seotud kaitsega, selles osas on Euroopa ja Põhja-Ameerika, sealhulgas Kanada, suhted ainult tugevnenud,» märkis peaminister.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles