Tabude murenemine tõi aidsi-plahvatuse

Paulina Abramovich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
37-aastane HIVi nakatunud Carolina Del Real oma kodus Santiagos kohvi valmistamas. Haigestumisest sai ta teada alles siis, kui jäi kopsupõletikku.
37-aastane HIVi nakatunud Carolina Del Real oma kodus Santiagos kohvi valmistamas. Haigestumisest sai ta teada alles siis, kui jäi kopsupõletikku. Foto: Martin Bernetti/AFP/Scanpix

Tšiilis puhkenud nooruslikust uudishimust kantud seksuaalrevolutsioon purustab kaua püsinud tabusid, kuid on põhjustanud ka uute HIVi juhtumite arvu plahvatusliku kasvu. See on pannud traditsiooniliselt konservatiivses Ladina-Ameerika riigis häirekellad valjult lööma.

Noortest tšiillastest vanuses 15–29 eluaastat on enda sõnul seksuaalselt aktiivsed 71 protsenti, kuid neist vaid 30 protsenti on elu jooksul teinud HIV-testi. Seejuures üksnes 20 protsenti neist mõistavad, mida tähendab riskantne seksuaalkäitumine, näitavad Tšiili riikliku noorteinstituudi andmed.

Tervishoiuministeeriumi andmetel kahanes kondoomi kasutamine inimeste seas vanuses 15–24 eluaastat 2016. ja 2017. aasta vahel 30 protsendilt 22 protsendile. Ekspertide hinnangul on selle põhjuseks inimeste eeldus, et võimalik nakatumise risk on väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles