USA suursaadik Eestis teatas, et paneb Trumpi pärast ameti maha (100)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James D. Melville.
James D. Melville. Foto: Sander Ilvest

USA suursaadik Eestis James D. Melville Jr teatas reede hilisõhtul sotsiaalmeedias, et ta lahkub protestiks Ühendriikide presidendi Donald Trumpi poliitika vastu ametist.

Melville kirjutab Facebookis oma sõpradele saadetud sõnumis: «President, kes teatab, et Euroopa Liit «on loodud saama eeliseid Ühendriikide ees, ründama meie närust panka» või et «NATO on sama halb kui NAFTA», pole mitte ainult faktiliselt vale, vaid kinnitab mulle, et on aeg minna.»

Melville'i sõnul oli ta üdini uskunud USA toetusse Euroopa Liidule ja NATO-le.

Suursaadiku kinnitusel lahkub ta kuu aja pärast, 29. juulil Eestist ning alustab pärast 33 aasta pikkust avalikku teenistust eraisikuna uut elu.

«Välisteenistuse ametniku DNAsse on programmeeritud toetada poliitikat ning meid koolitatakse algusest peale, et kui saabub hetk, mil seda ei ole enam võimalik teha, eriti olles juhtival kohal, on auväärne samm tagasi astuda. Olles olnud teenistuses kuue presidendi ning 11 välisministri alluvuses, ei arvanud ma kunagi, et see võib jõuda minu jaoks sellisesse punkti,» kirjutas ametist lahkuv suursaadik sotsiaalmeedias. 

Melville sai suursaadikuks Eestis 2015. aastal president Barack Obama ajal. Kes Melville'i asendama asub, kui ta 29. juulil lahkub, pole teada. Teadaanne on jõudnud ka rahvusvahelistesse meediaväljaannetesse nagu CNN, Deutsche Welle, Independent ja Foreign Policy. 

Urmas Paet: samm on täiesti mõistetav

USA Eesti-suursaadiku ametist lahkumine protestimaks president Trumpi Euroopa ja USA suhete lõhkumise vastu on järjekordne näide, kuidas aastakümneid Euroopa ja USA suhteid üles ehitanud inimesed ei suuda enam taluda seda, millise hooga Trump demokraatliku maailma koostööd lammutab.

Trumpi värsked väited, et Euroopa Liit on loodud selleks, et USAd ära kasutada ja rünnata USA hoiupõrsast või et NATO on midagi samalaadset kui vabakaubanduspiirkond NAFTA, näitavad, et Trump ei mõista ega soovigi mõista USA ja Euroopa aastakümnete pikkuse partnerluse ega Euroopa Liidu olemust.

Urmas Paet. 
Urmas Paet. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Seetõttu on täiesti mõistetav, et inimesed ei suuda end maha salata ning lahkuvad USA riigiteenistusest, nagu USA suursaadik Eestis ja mitmed tema kolleegid. Trumpi verbaalsed, poliitilised ja majanduslikud rünnakud Euroopa Liidu ja ELi-USA suhete pihta on juba teinud märkimisväärset kahju Euroopa ja USA vahelisele usaldusele ja praktilisele koostööle.

Samuti on Trumpi tegevus lõhestanud USA ühiskonna. Kaubandussõda Euroopa ja teiste lääneliitlaste vastu, avalik tegutsemine Euroopa Liidu seesmise koostöö ja ühtsuse vastu ja G7 kohtumise ühisotsusest taganemine on USA presidendi tegutsemise viimase aja näited, mis aastakümnete pikkuse transatlantilise koostöö kohale uusi süngeid pilvi koguvad.

Need ähvardavad juba laieneda ka julgeolekuvaldkonda. Tulemas on NATO tippkohtumine ning värskelt said mitu NATO riigi liidrit USAlt dotseeriva kirja, mis taas just parim meeleolu looja ei ole.

Totalitaarsed ja autoritaarsed režiimid maailmas on Euroopa ja USA suhete murenemisega muidugi rahul. See kõik nõuab Euroopalt ja Euroopa Liidult kiiret koostöö süvendamist ka kaitse- ja julgeolekuvaldkonnas.

Melville’i teadaanne saabus mõned nädalad enne NATO tippkohtumist Brüsselis ja Euroopa liitlastele teeb muret, et Trump isoleerib USA neist veelgi enam. Euroopaga vaieldakse nii kaubanduse, kaitsekulude ja Ühendriikide otsuse üle lahkuda Iraani tuumaleppest.

Melville’i teadaandele järgnes USA välisministeeriumi kõrge ametniku Susan Thorntoni lahkumisavaldus. Kahe USA välisministeeriumi töötaja sõnul andis ta lahumisavalduse sisse eile ning kavatseb lahkuda juulis.

Novembris kirjutas auhindadega pärjatud Keenia pealinnas Nairobis baseeruv USA diplomaat Elizabeth Shackelford tollasele välisministrile Rex Tillersonile kriitilise kirja, milles ütles, et Trumpi valitsus on oma sõjaliste lahenduste eelistamisega teinud suurt kahju USA välisministeeriumi mõjuvõimule.

«Hoolimata nõelavalelugupidamatusele, mida see valitsus on meie ameti vastu üles näidanud, üritavad välisministeeriumi diplomaadid jätkuvalt meie välispoliitikat positiivsel teel hoida,» kirjutas Shackelford. «See on vajalik rahvusvahelise katastroofi vältimiseks.»

Kaljurand: suursaadiku ja riigi vahel ei saa olla väärtuste konflikti

USA suursaadiku Eestis James D. Melville Jr-i ootamatult avalikuks tulnud lahkumisotsus on diplomaadi ja endise välisministri Marina Kaljuranna (SDE) sõnul inimlikult mõistetav, kuna suursaadikul on võimatu esindada riiki, mille tõekspidamistesse ta ei usu, kirjutab ERR.

Marina Kaljurand Paides
Marina Kaljurand Paides Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix

Kaljurand tõdes kommentaaris ERR-ile, et Ühendriikide suursaadiku Melville'i Eestist lahkumise fakt polnud tegelikult saladus, sest juba umbes aasta tagasi hakati Eestisse otsima uut saadikut ja see, et saadikud vahetuvad, on normaalne protsess. Praegune saadik lahkub aga natuke varem, enne, kui uus saadik asub ametisse, ja Kaljuranna kinnitusel võib inimlikult temast aru saada.

«Inimlikult ma saan täiesti aru sellest, et väga raske või praktiliselt võimatu on esindada riiki, kui sa ei usu nendesse tõekspidamistesse, kui sa pead rääkima seda, mis sinu meelest ei ole õige. Ja ma arvan, et ta käitus selles suhtes väga ausalt ja aumehelikult,» ütles Kaljurand ERR-ile.

USA suursaadik Eestis James D. Melville Jr teatas reedel oma sõpradele Facebooki kaudu edastatud teates, et astub ametist tagasi. Põhjusena tõi ta esile USA presidendi Donald Trumpi vastuolulised avaldused NATO ja Euroopa liitlaste aadressil.

Kommentaarid (100)
Copy
Tagasi üles