Rohingjad kardavad Myanmari naasta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingjad Bangladeshi ja Birma piiril.
Rohingjad Bangladeshi ja Birma piiril. Foto: PHYO HEIN KYAW / AFP/Scanpix

Myanmari Arakani osariiki rajatud transiidilaager on valmis võtma Bangladeshist vastu 150 rohingjat päevas, kuid seisab tühjana, sest põgenikud kardavad naasta.

Islamiusku rohingjad ei julge minna tagasi Myanmari, kus sõjavägi neid karistusoperatsioonide käigus julmalt kohtles. Ka Myanmari võimud ei näe vaeva kinnitamaks, et seekord on asjad teisiti.

«Oleme jaanuarist alates valmis neid vastu võtma» ütles Nga Khu Ra laagri immigratsioonidirektor Win Khaing reedel ajakirjanikele, kes valitsuse korraldatud ringsõidul olukorda uurima saabusid.

Myanmari immigratsiooniametnikud ootavad, paberid ja biomeetriariistad valmis, kuid naasvaid põgenikke ei ole.

Augustis sõjaväe vägivalla eest Bangladeshi põgenenud 700 000 rohingjast on Myanmari põhjaossa Arakani osariiki tagasi läinud alla 200.

Rohingjad süüdistavad sõdureid vägistamises, tapmises, piinamises ja nende kodude mahapõletamises. ÜRO ja USA peavad mullu augustis alanud karistusoperatsiooni etniliseks puhastuseks.

Sõjavägi eitab Myanmaris kodakondsuseta elava vähemuse sihikulevõtmist. Sõjaväe sõnul kaitses riik end islamimässuliste eest, kes ründasid 2017. aasta augustis politsei kontrollpunkte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles