Tarand taandub poliitikast

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tarand.
Andres Tarand. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Parlamendi saadik Andres Tarand kavatseb poliitikast loobuda ja kavatseb taas asuda kliima uurimisega tegelema.

 «Kui on eluaegne huvi, siis vaevalt, et ma enam [poliitikat - toim] ei jälgiks või ei kommenteeriks ja vanema mehe moodi ei toriseks, et mis nad nüüd niimoodi teevad. Aga ma ei kavatse osa võtta sisepoliitilistest labasevõitu lahingutest, nendest ma saan nüüd küll lahti,» sõnas sotsiaaldemokraadist eurosaadik Andres Tarand ETV hommikusaatele «Terevisioon» antud intervjuus.

Tarandi kinnitusel ei kandideeri ta ka järgmisel aastal toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel. « On ka teisi toredaid tegevusi, kui parlamendis liiga pikalt istuda,» sõnas ta.

Tarandi sõnul tuli omal ajal riigikogus ette, et ei võetud kuulda. «Aga europarlamendis oleks liiast eeldada, et keegi sind kogu aeg kuulda võtab,» nentis ta.

Saadik lisas, et samas oli vaja rääkida siis, kui Eesti oli nö pigis ning seda tuli ette vähemalt kord kvartalis. «Lisaks muidugi rutiine töö komisjonis, mida tuleb teha, /.../, aga see ei ole pikki aastaid huvitav,» ütles eurosaadik.

1988. aastal enda sõnul poliitikasse  sattunud Tarandi väitel arvas ta iga natukese aja tagant, et pöördub teaduse juurde tagasi. «Nüüd ma  olen otsustanud seda teha, kuigi tuleb öelda, et ma olen natukene kaua eemal olnud,» sõnas ta.

Tarandi sõnul tegeleb ta möödunud aegade kliima rekonstrueerimisega ning kasutab vanu andmeid, mis oluliselt vananeda ei saa.

«Enamik teadlasi ei saa nii, et lõpetavad kümneks aastaks töö ja siis tulevad tagasi, nagu midagi poleks juhtunud,» selgitas Tarand.

Kliima uurimisega pikki aastaid tegelenud Tarandi sõnul on ta kogutud andmetest nö magusama osa ära kasutanud. «Aga rumal oleks jätta /../ kogutud andmed ripakile, ma peaksin selle ära lõpetama,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles