Kaljulaid tippülikoolis kõneldes: meil on vaja uut sotsiaalset kokkulepet

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Presidendi kantselei

Meil on vaja ümber mõtestada riigi ja kodanike suhe maailmas, kus töö olemus ja elustiil ning ka inimeste ootused riigile on kiiresti muutumas, sõnas president Kersti Kaljulaid eile Sciences Po Pariisi Poliitikauuringute Ülikooli lõpuaktusel. 

Riigipea rääkis oma kõnes sellest, kuidas töö olemus on muutunud ning milliseid uusi nõudmisi see ühiskondadele esitab. «Tänaste noorte põlvkond võib töötada mitmes eri ettevõttes, isegi mitmes eri riigis samal ajal. Nad ei nõua endale paindlikku tööaega, selle asemel määravad nad oma tööaja ise. Ometi peab üks riik mingil moel vastutama kõigi neile inimestele osutatavate teenuste eest, alates tervishoiust ja laste harimisest kuni pensioni maksmiseni,» ütles Kaljulaid. 

See sunnib meid kõiki mõtlema ka sellele, milline saab olla uus sotsiaalne kokkulepe inimeste ja riigi vahel, lisas president. «Kokkulepe, kus riik võtab endale vastutuse jätkata oma kodanikele teenuste pakkumist sõltumata sellest, kus tema kodanikud parasjagu töötavad ja elavad. Kodanikud saavad vastutasuks panustada riigi ressurssidesse vastavalt oma sissetulekule sõltumata sellest, kuidas ja kust nad neid saavad.»

1872. aastal asutatud Pariisi Poliitikauuringute Ülikool Sciences Po on üks maailma juhtivaid kõrgkoole rahvusvaheliste suhete valdkonnas, olles 2017. aasta hinnatud maailmas 4. kohale. Ülikooli vilistlaste hulka kuuluvad näiteks Emmanuel Macron, Francois Hollande, Jacques Chirac, Boutros Boutros-Ghali jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles