PPA: Eestis tekitaks hädaolukorra 3000 migrandi saabumine (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud.
Süüria põgenikud. Foto: AFP / Scanpix

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) riskianalüüsi kohaselt võtab hädaolukorra mõõtmed stsenaarium, kus Eestisse saabub väikestes, mitmekümnetest inimestest koosnevates gruppides vähemalt 3000 välismaalast.  

Seetõttu võtab riik üle Euroopa Liidu direktiivi, mis võimaldab liikmesriigil olukorras, kus riiki saabub erakordselt suur hulk ebaseaduslikke sisserändajaid, teha muudatusi välismaalase kinnipidamisega seotud nõuetes.  

Erakordselt suure hulga välismaalaste vastuvõtmine paneb suure koormuse kinnipidamis- ja vastuvõtukeskuste mahutavusele ning seal teenuste osutamisele, seisab massilisest sisserändest põhjustatud hädaolukorda käsitleva seaduseelnõu seletuskirjas.

Massilisest sisserändest põhjustatud hädaolukorras on lubatud riigisiseses õiguses sätestada pikemad tähtajad seadusliku aluseta viibiva välismaalase kinnipidamise õiguspärasuse kontrollimisel, pidada seadusliku aluseta viibivaid välismaalasi kinni väljapool kinnipidamiskeskust ning loobuda perekonnaliikmete koos majutamisest. Samuti on hädaolukorras põhjendatud piirata ebaseaduslikele sisserändajatele osutavate teenuste hulka.

Kriisi lahendamine nõuab nii asutuse siseressursside ümberpaigutamist kui ka vajaduse korral rahvusvaheliste koostööpartnerite kaasamist. Siseministeeriumi eelnõuga võimaldatakse tagasisaatmis- ja rahvusvahelise kaitse menetluste läbiviimisele kaasata Euroopa Piiri- ja Rannikuvalve Ameti ning Euroopa Varjupaiga Tugiameti lähetatud ametnikke.

Eelnõu peamine eesmärk on kehtestada asjaomastes õigusaktides erisused, mis võimaldavad kalduda kõrvale rahvusvahelise kaitse taotlejale või viibimisaluseta välismaalasele ettenähtud tagatistest ja teenustest massilisest sisserändest põhjustatud hädaolukorras.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles