Saksamaa siseminister kinnitas ministrikohast loobumise ettepanekut (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horst Seehofer.
Horst Seehofer. Foto: EPA/DANIEL KOPATSCH

Saksa siseminister ning Baierimaa Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) juht Horst Seehofer kinnitas täna, et tegi ettepaneku lahkuda nii ministri kui ka CSU juhi ametist järgmise kolme päeva jooksul, kuid tahab kantsler Angela Merkeliga veel kord asüülipoliitikat arutada.

Meediaga vestelnud allikate sõnul üritasid CSU tippjuhid eile Münchenis toimunud kohtumisel Seehoferit ümber veenda, et ta ikka ametitesse jääks, teatas uudistekanal Deutsche Welle.

Kogu hilisõhtu oodati, et Seehofer peab pressikonverentsi, kuid seda lükati korduvalt edasi. Siis tuli Seehofer korraks reporterite ette, et kinnitada lahkumisettepaneku tegemist. Samas rõhutas ta, et üritab veel korra Merkeliga asüülipoliitikat arutada, enne kui langetab oma lõpliku otsuse lahkumisest.

«Peame täna CDUga (Kristlik-Demokraatliku Liiduga) Berliinis veel kõnelusi lootuses, et suudame jõuda kokkuleppele,» lausus Seehofer täna öösel.

«Selle riigi ja valitsuse  hoidmise suutlikkuse huvides tahan proovida leida kokkulepet selles keskses küsimuses ehk inimeste tagasisaatmises Saksa piirilt,» ütles Seehofer. «Kõik muu otsustatakse hiljem,» lausus ta.

Teate järel jätsid CDU juhid katki Berliinis toimunud kohtumise ning teatasid, et see jätkub hommikul kell 8.30.

CSU eesotsas Seehoferiga survestas Merkelit mitu nädalat nõustuma erakonna kavaga hakata Saksa piirilt tagasi saatma teistes riikides registreeritud varjupaigataotlejaid või leidma Euroopa Liidu riikidega lahendusi, mis annaksid sisuliselt sama välja. Erakond ja Seehofer tahtsid Merkelilt vastust 1. juuli keskööks.

Neljapäeval ja reedel toimunud Euroopa Ülemkogul suutis Merkel jõuda teiste riikide liidritega kokkuleppele uues rändekavas ning sai mitmelt riigilt lubaduse, et nad hakkavad Saksamaalt tagasi võtma nende riikides registreeritud varjupaigataotlejaid.

CSU juhtkond kogunes eile olukorda arutama ning kohtumisel osalenud allikad ütlesid, et Merkeli sõlmitud rändelepped Seehoferit ei rahuldanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles