Video: printsess Diana oleks 1. juulil saanud 57-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana
Printsess Diana Foto: JACQUELINE ARZT / AP/Scanpix

Briti printsess Diana, sünnitiitli ja -nimega Lady Diana Spencer, kelle elu ei olnud just kõige tavalisem, kuna ta oli maailma üks jälgitumaid naisi, oleks saanud 1. juulil 57-aastaseks.

Seni maailma üheks kuulsamaks naiseks peetav Diana oli vaid 20-aastane, kui ta 1981. aastal abiellus Briti troonipärija Charlesiga, kuid see abielu ei olnud õnnelik, sest prints jätkas salasuhet oma endise kallima Camilla Parker Bowlesiga, teatavad thesun.co.uk ja iltalehti.fi.

Prints Charles ja printsess Diana oma laulatusel 29. juulil 1981
Prints Charles ja printsess Diana oma laulatusel 29. juulil 1981 Foto: / AP/Scanpix

Diana sai juba enne abiellumist aru, et teeb Charlesi naiseks saades vea, kuid taganeda ei olnud enam võimalik.

Vahetult enne laulatust, mis toimus 29. juulil 1981 Londonis Westminster Abbeys, sai Diana teada, et Charles ja Camilla lasid enda suhte märgiks käevõrud valmistada, millel olid nimetähed F ja G. Charlesi salanimi oli Fred ja Camilla oma Gladys.

Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla Foto: David Cheskin/PA Wire/PA Images/Scanpix

Lisaks oli Diana kuulnud Charlesi kahtlaseid telefonikõnesid, kuid Charles eitas neid.

Diana sõnas oma õdelele, et ta ei taha Charlesiga abielluda, kuid õed vastasid, et ta ei saa enam alt ära hüpata, sest ta näopilt on isegi köögirätikutel ja tassidel.

Väidetavalt tahtis Diana vahetult enne pulma, kuid ka mõned nädalad pärast abiellumist endalt elu võtta, kuid see ei õnnestunud.

Lady Diana Spencer enne prints Charlesiga kihlumist
Lady Diana Spencer enne prints Charlesiga kihlumist Foto: Anwar Hussein / Anwar Hussein/EMPICS Entertainment/Scanpix

«Mind viidi nagu lammast tapale ja pärast abiellumist mu veristamine jätkus,» sõnas Diana aastaid hiljem.

Diana ja Charlesi pulmast sai 1980. aastate üks suuremaid meediasündmusi, mida jälgis umbes 750 miljonit inimest.

2017. aastal avaldati 20 aastat saladuses hoitud lindistused, millel printsess Diana oma elust räägib ja kuningliku pere saladusi paljastab.

Prints Charles ja printsess Diana 1984
Prints Charles ja printsess Diana 1984 Foto: Ron Bell / PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Üsna pea pärast abiellumist ta rasestus. Esimene poeg, prints William sündis 21. juunil 1982 ja teine poeg, prints Harry sündis 15. septembril 1984.

Printsess Diana, prints William ja prints Harry 1984
Printsess Diana, prints William ja prints Harry 1984 Foto: / AP/Scanpix

Diana väitel suhtles Charles Camillaga edasi, sest tal oli sageli salakõnesid ja ta kadus vahel päevadeks.

Raamatus «Diana lugu» on, et Charles oli prints Harry asemel oodanud tütart ja talle oli pettumus, et sündis jälle poeg.

Charles oli last esmakordselt nähes tundetult kommenteerinud: «Järjekordne poeg, tal on ta ema suguvõsa punased juuksed».

Pärast pilguheitu pojale oli Charles läinud polot mängima, selle võistluse pealtvaatajate seas oli loomulikult Camilla.

Diana langetas otsuse, et ta tahab lahutust ja kuninglikust perest lahkuda, kuid Elizabeth II käsul hoidis paar veel ligi kümme aastat fassaadi üleval, et mitte avalikkust šokeerida ja meediale skandaale kajastamiseks anda.

Prints Charles ja printsess Diana 1992
Prints Charles ja printsess Diana 1992 Foto: / AP/Scanpix

Siiski hakkas lõpuks jõudma meediasse skandaalseid lugusid Diana ja Charlesi eraelust. Esmalt see, et Dianal oli salasuhe sõjaväelasest ratsutamistreeneri James Hewittiga. Cahrlesi ja Camilla aastakümneid kestnud suhe tuli päevavalgele 1992. aastal avaldatud raamatus.

Diana ja Charles kolisid eraldi elama 1992 ja nende lahutus jõustus 28. augustil 1996. Diana kaotas Walesi printsessi tiitli ja kõnetlusvormeli Teie Kuninglik Kõrgus, teda tituleeriti kui Diana, Walesi printsess. Siiski jäi ta kuningakoja liikmeks, kuna ta oli troonipärilusjärjestuses teise ja kolmanda isiku ema.

Printsess Diana
Printsess Diana Foto: Anwar Hussein / Anwar Hussein/EMPICS Entertainment/Scanpix

Dianal oli enne ja pärast lahutust veel mitu meessuhet, kaasa arvatud Pakistani päritolu südamekirurgi Hashnat Khani ja Egiptuse päritolu miljonäri Dodi al-Fayediga.

Printsess Diana ja Dodi al-Fayed umbes üks nädala enne oma surma
Printsess Diana ja Dodi al-Fayed umbes üks nädala enne oma surma Foto: Patrick Bar / AP/Scanpix

Diana sai 31. augustil 1997 Prantsusmaal Pariisis toimunud autoõnnetuses raskelt vigastada ja ta suri haiglas operatsiooni ajal.

Kuigi ametlike dokumentide kohaselt oli tegemist autoõnnetusega, levib ikka vandenõuteooriaid, mille kohaselt Diana kuningliku pere käsul tapeti.

Charles ja Camilla jätkasid oma salasuhet pärast Charlesi lahutust ja Diana hukkumist. Nad tulid koos avalikkuse ette 1999. aastal ja abiellusid 2005. aastal.

Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla Foto: Alastair Grant/AP/Scanpix

Pärast laulatust sai Camillast Tema Kuninglik Kõrgus Cornwalli hertsoginna ning kui Charlesist saab kuningas, ei ole ta kuninganna Camilla, vaid Tema Kuninglik Kõrgus Kuninga Abikaasa (Her Royal Highness The Princess Consort).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles