Eesti ainukese miljardifirma tulemused kukkusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni Tallinna tehase juht Lars Ottoson.
Ericssoni Tallinna tehase juht Lars Ottoson. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Eesti ainus miljardikäibega olnud firma Ericsson Eesti ASi müügitulu langes mullu 33 protsenti 815,4 miljonile eurole ning kasum langes 43 protsenti 3,8 miljonile eurole.

Ericssoni müük Eestis vähenes poole võrra 16,4 miljonile eurole ja müük Rootsi vähenes 42,7 protsenti 613,6 miljonile eurole. Müük teistesse Euroopa Liidu (EL) riikidesse suurenes 91,2 protsenti 174 miljoni euroni ning müük EL-ist väljapoole vähenes 16,8 protsenti 11,4 miljonile eurole, selgub ettevõtte möödunud majandusaasta aruandest.

Käibe langus tuleneb Ericssoni juhatuse sõnul tooteportfelli vahetusest, kuna uute toodete omahind on madalam, ning logistika tarneahela muudatusest kontserni sees, mistõttu Ericsson Eesti enam teatud tooteid ei vahenda.

Ericsson Eesti AS plaanib tänavu maksta dividendideks 12 miljonit eurot, millega väheneb ettevõtte varasemate perioodide jaotamata kasum 42,2 miljonile eurole.

Ettevõte investeeris 2017. aastal põhivarasse 18,8 miljonit eurot, võrreldes 2016. aasta 20,3 miljoni euroga. Vastavalt Ericssoni strateegiale siirdati vanema generatsiooni tooted ettevõttest EMS-i (Electronics Manufacturing Services) ja ettevõte keskendus uue raadiosüsteemi toodete arendamisesse. Peamised investeeringud tehti just uue raadiosüsteemi testsüsteemide soetamiseks, mille tootmist alustas Tallinna tehas 2016. aastal ja mis võttis üle suure osa raadio tootmisportfellist 2017. aastal.

Ericssoni strateegia näeb jätkuvalt ette, et Tallinnas industrialiseeritakse Ericssoni uuemaid tooteid ja toodetakse neid kuni toote küpseks saamiseni, seejärel siirdatakse need EMS-i. Kuluefektiivsuse ja konkurentsivõime parandamiseks on Tallinna tehasel plaanis investeerida 2018. aastal mitmesse täisautomaatsesse tootmisliini, testi protsessi automatiseerimisse ja pakkeliini. See tähendab aga täiesti uue kompetentsi vajadust töötajate osas, millega ettevõte koostöös ülikoolidega ka juba aegsasti tegeleb. 2018. aastal hakkab Ettevõte tootma esimesi 5G tooteid, mille jaoks on samuti vaja investeerida uutesse tootmisliinidesse ja testseadmetesse, märkis juhatus.

Ericsson Eesti töötajate arv suurenes mullu 56 inimese võrra 1547 töötajani ja tööjõukulud suurenesid 5,9 protsenti 34,7 miljoni euroni.

Ericsson Eesti AS on Ericssoni kontserni 1996. aastal asutatud tütarettevõte, mille põhitegevusalad on Ericssoni toodete ja teenuste müük Eestis ning telekommunikatsiooniseadmete tootmine Tallinna tehases.

Ericssoni kontsern tervikuna kandis mullu 3,6 miljardi euro suurust puhaskahjumit. Kontserni tegevuskahjum ulatus 3,9 miljardi euroni võrreldes 2016. aasta 643,8 miljoni eurose kasumiga . Käive kukkus 10 protsenti 20,6 miljardile. Ericsson märkis, et langus tulenes restruktureerimise kuludest, investeeringutest 5G võrku ja tihedast konkurentsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles